Τα χρώματα έγιναν μουσική

Με μια συσκευή που μετατρέπει τα χρώματα σε ήχους και αποτελεί το «τρίτο του μάτι» ο 30χρονος Βρετανός Νιλ Χάρμπισον, που έπασχε από αχρωματοψία, όχι απλώς κατάφερε να δει τα χρώματα αλλά να γίνει και ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης. Επίσης, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου cyborg, δηλαδή του ανθρώπου που χρησιμοποιεί μηχανική βοήθεια για να εκτελέσει καθημερινές ενέργειες.

Το «τρίτο μάτι» είναι μια συσκευή που περιλαμβάνει μια μικροκάμερα με την οποία καταγράφει τα χρώματα και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε μουσικές νότες και τα διαβιβάζει στον εγκέφαλο του Νιλ.

Εκ πρώτης όψεως, το eyeborg μοιάζει με ακουστικά ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τα οποία κρέμεται μια μικροκάμερα στο ύψος του ματιού έτσι ώστε να καταγράφει αυτό που βλέπει ο χρήστης. Η λειτουργία του συστήματος, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το κάθε χρώμα έχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος.

Το τσιπ του eyeborg, που τοποθετείται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, επιβραδύνει την ταχύτητα του φωτός και από οπτικό γίνεται ηχητικό. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα έχει πολύ χαμηλή συχνότητα και για τον λόγο αυτόν μεταφράζεται σε χαμηλή νότα, ενώ το μοβ που έχει πολύ υψηλή συχνότητα μεταφράζεται σε υψηλή νότα. Ολα τα υπόλοιπα χρώματα βρίσκονται μεταξύ αυτών των δύο χρωμάτων και έτσι το eyeborg μπορεί και μεταφράζει όλες τις αποχρώσεις. Εξαιρέσεις αποτελούν το μαύρο και το άσπρο που είναι αθόρυβα.

Ο Χάρμπισον εξηγεί πως, εκτός από τις αλλαγές που πραγματικά είδε στην καθημερινότητά του, η πρωτότυπη συσκευή έχει μεταμορφώσει και τα έργα του. Ενώ οι πρώτες του δημιουργίες περιορίζονταν στις αποχρώσεις του γκρίζου, πλέον συνδυάζουν έντονα χρώματα με νεανική τόλμη και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκρηκτικό. «Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των χρωμάτων χάρη στο eyeborg», παραδέχεται. Ο Χάρμπισον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απομνημονεύοντας τις συχνότητες που αντιστοιχούν σε κάθε χρώμα.

Τα δύο πιο γνωστά του έργα είναι το «Color Scores», μια σειρά από πίνακες στους οποίους έχει ζωγραφίσει τις πρώτες εκατό νότες αγαπημένων του μουσικών κομματιών, καθώς και το «Sound Portraits», όπου σχεδιάζει τα πρόσωπα με νότες καθώς τα σκανάρει με το eyeborg. Πηγή: tanea.gr