«Ρομπότ - τόνο» σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τη σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου υποβρύχιου ρομπότ του οποίου η εμφάνιση και η κίνηση θα είναι πανομοιότυπη με αυτή του γνωστού μας τόνου χρηματοδοτεί η Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας (DHS) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Το πρόγραμμα ονομάστηκε BIOSwimmer.

Το σχήμα του τόνου επελέγη για το ρομπότ για ουσιαστικούς λόγους, δηλαδή επειδή οι ερευνητές έκριναν ότι το σχήμα του κορμού του συγκεκριμένου είδους ψαριού είναι το καταλληλότερο από πλευράς ικανότητας ελιγμών στο νερό.


Το νέο ρομπότ προορίζεται για μακρά υποθαλάσσια λειτουργία. Για την επικοινωνία, τη διαχείριση και την επεξεργασία των δεδομένων των αισθητήρων του, στο ρομπότ – τόνο θα τοποθετηθεί ένας υπολογιστής, ενώ ο «ρομποτόνος» θα κατευθύνεται μέσω φορητού υπολογιστή. Το ρομπότ θα λειτουργεί με μπαταρία που θα τού επιτρέπει τη μακρά λειτουργία και αυτονομία.

Σημειώνεται ότι οι τόνοι είναι από τα γρηγορότερα και πιο ευέλικτα πλάσματα του πλανήτη, διαθέτοντας εξαιρετικές δυνατότητες τόσο σε υψηλή όσο και χαμηλή ταχύτητα, λόγω του υδροδυναμικού τους σώματος και ενός ανάλογα αναπτυγμένου μυϊκού συστήματος.

«Ο τόνος είχε στη διάθεσή του εκατομμύρια χρόνια για να εξελίξει τις δυνατότητες κίνησής του στο νερό με εκπληκτική αποτελεσματικότητα. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστούμε τόσο χρόνο» σχολίασε με χιούμορ ο Ντέιβιντ Τέιλορ, ένας εκ των επιστημόνων που ασχολείται με την κατασκευή και λειτουργία του BIOSwimmer.

Το ρομπότ βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών, και όταν η εξέλιξή του ολοκληρωθεί θα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει βάθη και σημεία απρόσιτα για επανδρωμένα υποβρύχια. Πηγή: skai.gr