Ντουζιέρα – πλυντήριο πλένει τα ρούχα με το νερό του μπάνιου

Μια πρωτοποριακή ντουζιέρα – πλυντήριο, που αξιοποιεί το νερό που καταναλώνουμε όταν κάνουμε μπάνιο, ανέπτυξαν τέσσερις φιλόδοξοι φοιτητές βιομηχανικού σχεδίου, επηρεασμένοι από το πρόβλημα της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων.

Η συσκευή ονομάζεται «Washit» και έχει στόχο να βελτιστοποιήσει τη χρήση νερού στον χώρο του σπιτιού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού: το μπάνιο.

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο θάλαμο – ντουζιέρα, που διαθέτει σύστημα συλλογής και καθαρισμού των χρησιμοποιημένων υδάτων, επιτρέποντας στους χρήστες να πλύνουν τα ρούχα τους με το πολύτιμο νερό που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγε στην αποχέτευση.

Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με τριπλό φίλτρο νερού (οργανικό, χημικό και ανθρακικό), αντλίες, θερμοσίφωνα, δεξαμενή αποθήκευσης υδάτων και φυσικά πλυντήριο ρούχων, όλα ενσωματωμένα στο πλαϊνό τοίχωμα της ντουζιέρας.

Ο χρήστης μπορεί να γεμίσει το πλυντήριο και να το θέσει σε λειτουργία ενώ εκείνος πλένεται, μειώνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του νερού.

Οι νεαροί ερευνητές υπολογίζουν ότι για ένα δεκαπεντάλεπτο ντους χρειάζονται περίπου 150 λίτρα νερού, ενώ μια πλύση ρούχων χρειάζεται 38 λίτρα νερού.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ντους αρκεί για τέσσερις πλύσεις ρούχων.

Αν και η ντουζιέρα – πλυντήριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, οι εμπνευστές της εκτιμούν ότι μια μέρα θα περάσει στην εμπορική παραγωγή, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση υδάτων στα νοικοκυριά. Πηγή: econews.gr