Μεγιστάνας μετατρέπει νησί σε οικολογικό εργαστήριο

Πριν από τέσσερις μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Larry Ellison αγόρασε το 98% της έκτασης του νησιού Λανάι* στη Χαβάη έναντι τιμήματος 500 εκατ. δολαρίων.

Τώρα, ο Έλλισον θέλει να μετατρέψει το νησί έκτασης 365 τετρ.χιλιομέτρων σε έναν παράδεισο αειφορίας με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οργανικές καλλιέργειες και ενέργεια από τον ήλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC ο Έλλισον δήλωσε ότι θέλει να κάνει το Λανάι υπόδειγμα βιώσιμου επιχειρείν. Η ενέργεια θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ ειδικές μονάδες αφαλάτωσης βασισμένες στην ηλιοθερμική ενέργεια θα μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε πόσιμο.

Επίσης, συστήματα στάγδην άρδευσης θα ποτίζουν τις οργανικές καλλιέργειες σε όλη την επιφάνεια του νησιού με απώτερο στόχο την εξαγωγή των προϊόντων στην Ιαπωνία και αλλού.

Τέλος, οι μετακινήσεις των 3000 κατοίκων του Λανάι θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Έλλισον επιθυμεί να μετατρέψει το νησί σε ένα εργαστήριο αειφόρου επιχειρείν μικρής κλίμακας.

Εκφράζονται ωστόσο ενστάσεις για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η τοπική κοινωνία στο όραμα του Έλλισον. Μια κοινωνία που εν μία νυκτί είδε τη ζωή της να αλλάζει άρδην με την είσοδο ενός δισεκατομμυριούχου στην καθημερινότητά της.

Oι επικριτές του μεγιστάνα αναφέρουν ότι μπορεί να βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα με το οικοεργαστήριο δισεκατομμυρίων που οραματίζεται, αλλά η όποια πραγματικά βιώσιμη προσέγγιση και πρακτική πρέπει να είναι δημοκρατική.

*Το Λανάι είναι το έκτο σε έκταση νησί του συμπλέγματος της Χαβάη, ενώ ονομάζεται και “νησί του ανανά” λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας του εξωτικού φρούτου. Πηγή: kala-nea.gr