Φάρμακο μειώνει τις βλάβες μετά από έμφραγμα

Ένα νέο φάρμακο το οποίο μπορεί να μειώσει τις βλάβες που υφίσταται ο οργανισμός μετά από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές.

Πώς το φάρμακο προστατεύει την καρδιά

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΜitoSNO προστατεύει την καρδιά όταν ξαφνικά αποκαθίσταται η ροή του αίματος στους ιστούς που είχαν στερηθεί το οξυγόνο. Η απότομη εισροή αίματος οδηγεί στην παραγωγή επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες στα μιτοχόνδρια – τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Το ΜitoSNO δρα κλείνοντας τον «διακόπτη» των μιτοχονδρίων για λίγα λεπτά ώστε να προλαμβάνεται η παραγωγή και συσσώρευση ελευθέρων ριζών.

Το φάρμακο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Τμήματος Μιτοχονδριακής Βιολογίας στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας, πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους προκειμένου να φανεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, συμπληρώνουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine», φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη νέα κατηγορία φαρμάκων για την αποκατάσταση των βλαβών στους ιστούς μετά από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Το πείραμα

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν το φάρμακο σε ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο είχε προκληθεί καρδιακό επεισόδιο. Όπως φάνηκε υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στη συνολική έκταση του καρδιακού ιστού που είχε υποστεί βλάβη σε ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο σε σύγκριση με όσα δεν το έλαβαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να περάσουν σε μικρές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικ Μέρφι «το ΜitoSNO κλείνει έναν διακόπτη στα μιτοχόνδρια επιβραδύνοντας την επανενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων λεπτών που επανέρχεται η αιματική ροή και προστατεύοντας έτσι τον καρδιακό ιστό από επιπλέον βλάβες».

Χρήση σε πολλά πεδία της ιατρικής

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «εκτιμούμε πως μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιστός στερείται οξυγόνου για μεγάλο διάστημα, για παράδειγμα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία οι γιατροί ‘κλείνουν’ παροδικά μεγάλες αρτηρίες για να αποφεύγεται η απώλεια αίματος. Ελπίζουμε ότι αν οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους είναι επιτυχημένες, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πεδία της ιατρικής». Πηγή: tovima.gr