Δελτίο καιρού του... ηλιακού συστήματος

Η «επίθεση» των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που έπληξαν τις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες ήταν ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που προκαλούνται στη Γη. Ο πλανήτης μας, λόγω της θέσης και των χαρακτηριστικών του, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία καιρικών και ατμοσφαιρικών φαινομένων.

Ωστόσο στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δεν υπάρχει ανάλογη ποικιλία τέτοιων φαινομένων. Η έκταση, όμως, η ένταση και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των λίγων φαινομένων που καταγράφονται στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα είναι όχι απλά εντυπωσιακά αλλά κυριολεκτικά... τρομακτικά. Αν αυτά τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους στη Γη, η λέξη «καταστροφή» θα ήταν φτωχή για να περιγράψει το τι θα συνέβαινε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ανεμοστρόβιλοι στην Οκλαχόμα, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές, είχαν ταχύτητα 320 χλμ./ώρα, την ίδια στιγμή που στον Ποσειδώνα υπάρχουν άνεμοι με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.920 χλμ./ώρα! Συγχρόνως στον Ποσειδώνα υπάρχει μια γιγάντια, μόνιμη, πολύ ισχυρή καταιγίδα. Μια «μεγάλη σκοτεινή κηλίδα», όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες.

Τέτοιες καταιγίδες υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες, με πιο γνωστή εκείνη του Δία, η οποία εξαιτίας της ερυθρής απόχρωσής της είναι πιο γνωστή ως «κόκκινη κηλίδα». Η «σκοτεινή κηλίδα» του Ποσειδώνα έχει διάμετρο παρόμοια με αυτήν της Γης. Η «κόκκινη κηλίδα» του Δία έχει διάμετρο τετραπλάσια από αυτήν της Γης και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διαρκεί τα τελευταία 300 χρόνια. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκε και μια δεύτερη κηλίδα στον Δία σε κοντινή απόσταση από την πρώτη και οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν και με ποιον τρόπο σχετίζονται.

Στον Κρόνο κάθε 30 χρόνια κάνει την εμφάνισή της μια μεγάλη καταιγίδα, γνωστή ως «μεγάλη λευκή κηλίδα», που καλύπτει ένα μέρος της επιφάνειάς του. Πρόσφατα εντοπίστηκε στον Βόρειο Πόλο του πλανήτη ένα μεγάλο σύμπλεγμα καταιγίδων που σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό γιγάντιο εξάγωνο.

Η Αφροδίτη βιώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ακραία μορφή. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά της κυμαίνεται στους 460 βαθμούς Κελσίου. Τα νέφη της Αφροδίτης παράγουν τοξική βροχή που αποτελείται κυρίως από θειικό οξύ.

Το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο του Ερμή είναι το τρομερό «ασανσέρ» της θερμοκρασίας του. Την ημέρα οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 450 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 180 βαθμούς Κελσίου. Οπότε όποιος βρεθεί στον Ερμή θα γίνει αμέσως είτε... κάρβουνο είτε... παγοκολόνα.

Η επιφάνεια του Αρη πλήττεται συχνά από εκτεταμένες αμμοθύελλες, ενώ από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά φαινόμενα στον Κόκκινο Πλανήτη είναι οι στήλες άμμου που δημιουργούνται συχνά από ανεμοστρόβιλους. Οι ειδικοί τις έχουν βαφτίσει «λευκά φίδια» εξαιτίας της όψης τους. Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη εντόπισε και φωτογράφισε πριν από έναν χρόνο ένα τέτοιο... φίδι σε μια περιοχή του ισημερινού του πλανήτη. Οπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον μεγαλύτερο ανεμοστρόβιλο που έχει καταγραφεί ως σήμερα, αφού η στήλη άμμου που δημιούργησε έφτασε σε ύψος τα 20 χλμ.! Η διάμετρος της λευκής κολόνας ήταν μόλις 70 μέτρα κάνοντας έτσι το θέαμα μοναδικό. Ο Ουρανός κυριαρχείται από ανέμους που κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 1.000 χλμ./ώρα, ενώ υπάρχει και σε αυτόν μια γιγάντια μόνιμη καταιγίδα, η διάμετρος της οποίας είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της Γης.

Αν και οι αστρονόμοι «υποβίβασαν» πριν από λίγα χρόνια τον Πλούτωνα και από πλανήτη τον κατέταξαν στην κατηγορία των «πλανητών-νάνων» ή πλανητοειδών, αυτός εξακολουθεί να κερδίζει την προσοχή των επιστημόνων ενώ προετοιμάζονται να γίνουν εκεί αποστολές εξερεύνησης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που στην επιφάνειά του αγγίζουν τους -240 βαθμούς Κελσίου είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Ενδιαφέρον για τους ειδικούς παρουσιάζει το ότι αναπάντεχα η ατμόσφαιρά του είναι πιο θερμή από την επιφάνειά του, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου που πιθανώς βρίσκονται στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας τη θερμοκρασία της. Πηγή: tovima.gr