Τι σχέση έχουν οι γροθιές με τη μνήμη μας;

Θα πιστεύατε ποτέ ότι οι… γροθιές μας σχετίζονται με τη μνήμη μας; Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μοντκλέρ, στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, το σφίξιμο του δεξιού χεριού για 90 δευτερόλεπτα βοηθά στον σχηματισμό αναμνήσεων, ενώ το σφίξιμο του αριστερού χεριού βοηθά στην ανάκληση αναμνήσεων.

Για τις ανάγκες του πειράματος, οι ερευνητές χώρισαν 50 εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τα άτομα της πρώτης ζήτησαν να σφίγγουν τις γροθιές τους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια να προσπαθούν να θυμηθούν λέξεις από λίστες που είχαν απομνημονεύσει νωρίτερα.

Από τη δεύτερη ομάδα ζήτησαν να προσπαθήσουν να απομνημονεύουν τις ίδιες λέξεις, χωρίς όμως να κάνουν τις ασκήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εθελοντές που έκαναν τις ασκήσεις, κατάφεραν να θυμηθούν ευκολότερα λέξεις από μια μακροσκελή λίστα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία αναμνήσεων.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το σφίξιμο του δεξιού χεριού ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που κωδικοποιεί τις αναμνήσεις, ενώ το σφίξιμο του αριστερού χεριού ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο, που τις ανακτά. Πηγή: onmed.gr