Ελπίζουν πως ανακάλυψαν τον τάφο του τελευταίου αυτοκράτορα των Ινκας

Κοντά σε μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην αμερικανική ήπειρο πιθανολογούν ότι βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν ένα πέτρινο κτίσμα βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στον Ισημερινό. Μια διεθνής ομάδα εξερευνητών ανακάλυψε τα ερείπια, που ενδεχομένως να ανήκουν στον τάφο του Αταχουάλπα, του τελευταίου αυτοκράτορα των Ινκας, τον οποίο εκτέλεσαν οι ισπανοί κατακτητές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εύρεση του τάφου είναι ένα από τα «χρυσά δισκοπότηρα» της αρχαιολογίας και μπορεί να συγκριθεί με τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

Το κτίσμα έχει ύψος 80 μέτρα και πλάτος 80 μέτρα και αποτελείται από εκατοντάδες πέτρες βάρους δύο τόνων. Βρίσκεται στις Ανδεις, στο εθνικό πάρκο Λανγκανάτες του Ισημερινού, 35 χιλιόμετρα από την πόλη Μπάνος ντε Ακουα Σάντα και για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να διασχίσει επικίνδυνα βαλτώδη μονοπάτια μέσα στη ζούγκλα επί οκτώ ώρες.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη βρει 30 πολύτιμα αντικείμενα στο σημείο. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, όταν ο αυτοκράτοροας Αταχουάλπα αιχμαλωτίσθηκε από τους Ισπανούς, κάλεσε τον λαό του να γεμίσει ένα δωμάτιο με χρυσάφι και ασήμι και πολύτιμους λίθους για να καλοπιάσει τους κατακτητές και να τον απελευθερώσουν, αλλά η πράξη του αυτή δεν είχε αποτέλεσμα.

Η ανασκαφή είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα βρουν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι το κτίσμα είναι τεχνητό και ίσως κρύβει διάφορα δωμάτια στο εσωτερικό του. Μάλιστα, έχουν εντοπίσει και άλλους λοφίσκους στη γύρω περιοχή, οι οποίοι πιθανώς να κρύβουν ταφικά ή άλλα μνημεία. Πηγή: tanea.gr