Ο πύραυλος που θα μας στείλει στον Αρη

Τα διαστημόπλοια, οι δορυφόροι, τα τηλεσκόπια και γενικότερα όλα τα αντικείμενα με προορισμό το Διάστημα ξεκινούν από τη Γη «δεμένα» σε πυραύλους που τα οδηγούν στα όρια της ατμόσφαιρας όπου και τα απελευθερώνουν είτε για να τεθούν σε τροχιά είτε για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια και λεπτομέρειες ενός νέου σούπερ-πυραύλου προώθησης. Ενας τέτοιος πύραυλος θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγάλο φορτίο ανοίγοντας νέους δρόμους στη διαστημική εξερεύνηση.

Το νέο σύστημα

Η NASA ονόμασε το νέο σύστημα προώθησης SLS (Space Launch System – Διαστημικό Σύστημα Εκτόξευσης) και ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του έχει ήδη ξεκινήσει. Πρωταγωνιστής είναι ένας τεράστιος πύραυλος, ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ο πύραυλος αυτός θα έχει ύψος 128 μέτρων και βάρος τριών εκατομμυρίων κιλών. Σύμφωνα με τη NASA οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου θα ξεκινήσουν το 2017 και στόχος είναι να μπορεί να μεταφέρει φορτίο 130 τόνων.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλα διαστημικά σκάφη τα οποία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μακρινά ταξίδια. Θα μπορεί για παράδειγμα, να μεταφέρει ένα σκάφος επανδρωμένης αποστολής στον Αρη ή ένα μεγάλο σκάφος που θα ταξιδέψει ακόμη και εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Θα μπορεί επίσης να μεταφέρει μεγάλες δομές όπως π.χ ολόκληρα κομμάτια βάσεων για τη Σελήνη.


Ο νέος πύραυλος θα μπορεί να μεταφέρει στο Διάστημα μεγάλα σκάφη αλλά και τεράστια φορτία. Credit: NASA


Πηγή: tovima.gr