Παγκόσμιο ρεκόρ διάβρωσης σημειώνει νεοζηλανδέζικο βουνό

Οι Νότιες Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας αποτελούν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα βουνά στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα διαβρώνονται με σχεδόν τετραπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μέτρηση έχουν κάνει οι επιστήμονες οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο άνεμος, η βροχή και μία σειρά από γεωχημικές διαδικασίες διαβρώνουν το βουνό με ρυθμό έως 2,5 χιλιοστά το χρόνο. Η ταχύτητα αυτή είναι έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις ανώτερες γνωστές μέχρι σήμερα ταχύτητες παραγωγής χώματος, λόγω διάβρωσης.

Η ανάλυσή τους βασίστηκε στην μέτρηση της ποσότητας του βηρυλλίου-10, ενός ισοτόπου που σχηματίζεται μόνο στην επιφάνεια της Γης λόγω της έκθεσής της στην κοσμική ακτινοβολία.

Η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός της διάβρωσης και ο αντίστοιχος ρυθμός παραγωγής χώματος συνεχίζει να αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Και μπορεί τα δύο χιλιοστά το χρόνο να ακούγεται αργός ρυθμός σε κάποιον που δεν είναι γεωλόγος, αλλά για τους γεωλόγους ο ρυθμός αυτός είναι εξαιρετικά γρήγορος, καθώς η παραδοσιακή αντίληψη είναι ότι για κάτι τέτοιο χρειάζονται αιώνες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ρίζες των φυτών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ρυθμό διάβρωσης. Το συγκεκριμένο νεοζηλανδικό βουνό είναι καλυμμένο με χαμηλή και πυκνή βλάστηση. Οι ρίζες αυτών των φυτών τρυπώνουν στις ρωγμές των βράχων και τις βοηθούν να ανοίξουν περισσότερο, με συνέπεια τα πετρώματα του βουνού να εκτίθενται περισσότερο στους παράγοντες της διάβρωσης.

Η ταχύτητα που η διάβρωση λαμβάνει χώρα, μεταξύ άλλων, έχει επιπτώσεις για τον αέναο ζωτικό «κύκλο του άνθρακα» στη φύση, μέσω του οποίου ο φλοιός της Γης ανυψώνεται σταδιακά για να σχηματίσει τα βουνά και, στη συνέχεια, αυτά λόγω διάβρωσης γίνονται χώμα, το οποίο -μέσω των ποταμών και των βροχών- καταλήγει στο βυθό των θαλασσών και τελικά στο υπέδαφος για να σχηματίσει εκεί νέα πετρώματα, ώσπου ο κύκλος να αρχίσει πάλι από την αρχή. Πηγή: enet.gr