Οι υπολογιστές που μιμούνται τον εγκέφαλο

Οι υπολογιστές πλέον έχουν περάσει στην «εποχή» που μπορούν να μαθαίνουν από τα… λάθη τους, μια εξέλιξη που θα φέρει τα πάνω κάτω στον ψηφιακό κόσμο. Η πρώτη εμπορική έκδοση του νέου αυτού είδους τσιπ υπολογιστών είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014.

Θα είναι σε θέση να αυτοματοποιεί εργασίες που τώρα απαιτούν επίπονο προγραμματισμό - για παράδειγμα, πώς ένα ρομπότ θα μπορεί να σηκώσει το χέρι του ομαλά και αποτελεσματικά – αλλά θα μπορεί ακόμη και να παρακάμπτει και να ανέχεται τα λάθη, καθιστώντας δυνητικά τον όρο «computer crash»… απαρχαιωμένο και άνευ αντικειμένου, γράφει ο John Markoff στους New York Times.

Η νέα αυτή προσέγγιση στους υπολογιστές, χρησιμοποιείται ήδη από ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βασίζεται στο βιολογικό νευρικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πώς οι νευρώνες αντιδρούν σε ερεθίσματα και συνδέονται με άλλους νευρώνες για να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Επιτρέπει στους υπολογιστές να «απορροφούν» νέες πληροφορίες κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, και να προσαρμόζουν αυτό που κάνουν με βάση τα διαφορετικά «μηνύματα» που δέχονται.

Τα επόμενα χρόνια θα καταστεί δυνατή μια νέα γενιά συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα εκτελούν ορισμένες λειτουργίες που κάνουν οι άνθρωποι με ιδιαίτερη… ευκολία: να βλέπουν, να μιλούν, να ακούν, να πλοηγούνται, να χειρίζονται και να ελέγχουν.

Αυτό θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε τομείς που μέχρι σήμερα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο προγραμματισμό. Πηγή: nooz.gr