Google: Smartphone που χαρτογραφεί σε 3D τον περιβάλλοντα χώρο

Ένα πρωτότυπο «έξυπνο» κινητό το οποίο χαρτογραφεί στις τρεις διαστάσεις τον περιβάλλοντα χώρο αποκάλυψε η Google. Το smartphone κατασκευάσθηκε στα πλαίσια του Project Tango, στο οποίο οι τεχνικοί του τμήματος ATAP (Advanced Technology and Projects) του ιντερνετικού κολοσσού συνεργάστηκαν με τα ερευνητικά τμήματα αρκετών εταιρειών, ώστε να αναπτύξουν το κατάλληλο hardware και software που προικίζει τη συσκευή με 3D «όραση».

Γι’ αυτό τον σκοπό, το smartphone επιστρατεύει ανάμεσα σε άλλα ειδικούς επεξεργαστές, αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το βάθος, όπως και αλγορίθμους υπολογιστικής όρασης. Έτσι, πραγματοποιεί περισσότερες από 250.000 μετρήσεις το δευτερόλεπτο, ώστε να «αντιλαμβάνεται» τον κόσμο γύρω του όπως και τη δική του θέση μέσα σε αυτόν.

Η εταιρεία θα διαθέσει 200 τέτοια κινητά σε προγραμματιστές που θα θελήσουν να δημιουργήσουν εφαρμογές βασισμένες στη 3D «όραση» και οι οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν στα υπάρχοντα smartphone. Μεταξύ άλλων, η Google αναφέρει πως πιθανές χρήσεις της νέας δυνατότητας είναι εφαρμογές για την πλοήγηση μέσα σε κτίρια, «ψηφιακοί οδηγοί» για άτομα με προβλήματα όρασης ή βιντεογκέιμ που θα μετατρέπουν το φυσικό περιβάλλον στο σκηνικό όπου διαδραματίζεται η πλοκή τους. Πηγή: kathimerini.gr