Για περισσότερα από 14 εκατομμύρια χρόνια οι λόφοι Φρις στην Ανταρκτική δεν έχουν δει σταγόνα νερού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας στο Ντένβερ. Οι λόφοι Φρις βρίσκονται σε ύψος 600 μέτρων πάνω από Κοιλάδα Τέιλορ, μια από τις «Ξηρές Κοιλάδες» της Ανταρκτικής.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση απολιθωμάτων, πριν 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν το κλίμα της Γης ήταν θερμότερο, οι λόφοι καλύπτονταν από τούνδρες και μια λίμνη.
Ωστόσο σήμερα, εξαιτίας των υψηλών βουνών που απομονώνουν την περιοχή, των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που απορροφούν την υγρασία από τον αέρα, οι Ξηρές Κοιλάδες δεν βλέπουν βροχή ή χιόνι σε μετρήσιμες ποσότητες.
Για να υπολογίσει τα επίπεδα βροχόπτωσης μέχρι σήμερα, η ερευνήτρια Rachel Valletta από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έψαξε για ίχνη του ραδιενεργού ισότοπου «βηρύλλιο 10» σε ιζήματα αρχαίας λίμνης στους λόφους Φρις.
Αυτό το σπάνιο ισότοπο σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα όταν οι κοσμικές ακτίνες συγκρούονται με άτομα οξυγόνου και αζώτου. Μεταφέρεται στην επιφάνεια της Γης μέσω της βροχής και διασπάται σε προβλεπόμενους χρόνους, κάτι που επιτρέπει στους γεωχημικούς να εκτιμήσουν την ηλικία των ιζημάτων που το περιέχουν.
Στο πλαίσιο της μελέτης της, η ερευνήτρια εξέτασε αν υπάρχουν ίχνη του ισοτόπου σε διάφορα επίπεδα της αρχαίας λίμνης, από την επιφάνεια ως και 60 εκατοστά κάτω από το έδαφος.
Όπως προέκυψε, στα κατώτατα επίπεδα δεν υπήρχαν ίχνη του ισοτόπου.
Αυτό σημαίνει ότι το βηρύλλιο 10 που θάφτηκε μαζί με τα ιζήματα πριν εκατομμύρια χρόνια διασπάστηκε πλήρως, ενώ στο έδαφος δεν εισχώρησαν άλλες ποσότητες νερού ώστε να ξαναεμφανιστεί το ισότοπο.
Άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί στο ότι οι λόφοι Φρις δεν έχουν δει χιόνι ή νερό για εκατομμύρια χρόνια είναι ότι εντοπίστηκαν στρώματα στάχτης που δεν έχουν υποστεί χημική διάβρωση από νερό.
Η ερευνήτρια σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ισότοπο βηρύλλιο 10 για να υπολογίσει τους ρυθμούς διάβρωσης στους λόφους Χιλς και να εκτιμήσει πότε ξεκίνησε το ψυχρό, ξηρό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ανταρκτική. Πηγή: econews.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...