Την επαναφόρτιση των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών από την ακτινοβολία των δικτύων Wi-Fi, των δορυφορικών επικοινωνιών και άλλων αντίστοιχων πηγών, υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστημίου Duke. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ασύρματη διάταξη η οποία συλλέγει την ακτινοβολία για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, η τάση που παράγεται είναι 7,3 Volt, τη στιγμή που οι USB φορτιστές παρέχουν περίπου 5 Volt.
Τα δίκτυα Wi-Fi, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές όπου για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται μικροκύματα, δηλαδή το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Η διάταξη του Duke μπορεί ήδη να μετατρέπει τα μικροκύματα σε ηλεκτρική ενέργεια με απόδοση 6-10%, ένα ποσοστό που οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αυξήσουν άμεσα στο 37% – ώστε η συσκευή να έχει την ίδια απόδοση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως στο μέλλον η διάταξη αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα, επαναφορτίζοντάς τα όταν δεν χρησιμοποιούνται π.χ. από την ακτινοβολία που εκπέμπει ο πλησιέστερος πύργος κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλες παραλλαγές της, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, η ίδια συσκευή θα μπορούσε να φορτίζει ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς) που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο.
Η διάταξη κατασκευάσθηκε από μεταϋλικά, «εξωτικά» τεχνητά υλικά τα οποία έχουν οπτικές ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής, τα μεταϋλικά επέτρεψαν στους επιστήμονες να τοποθετήσουν σε μικρές αποστάσεις τις κεραίες που «συλλαμβάνουν» την ακτινοβολία μικροκυμάτων, χωρίς αυτές να επηρεάζει η μία τη λειτουργία της άλλης. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει, αν είχαν χρησιμοποιήσει συμβατικά υλικά. Πηγή: kathimerini.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...