Την συνδρομή του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Γιέιλ ζήτησε το Facebook για την αντιμετώπιση του "cyberbullying". H ευπρόσδεκτη αλλαγή αποτελεί δείγμα ότι η υπηρεσία αναγνωρίζει τουλάχιστον την ύπαρξη φαινομένων εκφοβισμού και παρενόχλησης παιδιών στο κοινωνικό του δίκτυο, όχι όμως απαραίτητα και τις διαστάσεις του.
Ο επικεφαλής του Κέντρου, παιδοψυχολόγος Μάρκ Μπράκετ και η ομάδα του σχεδίασαν ένα σύστημα με το οποίο επιχειρούν να μάθουν στα παιδιά να μιλούν για αυτό που τους συμβαίνει online, δηλαδή να εισέρχονται σε μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Πρόκειται για μια σειρά από παράθυρα διαλόγου που απευθύνονται στο παιδί, με τα τα οποία καθοδηγείται, σε μια γλώσσα πιο φιλική για την ηλικία του, βήμα προς βήμα, στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να ενημερώσουν σχετικά κάποιον ενήλικα «που εμπιστεύονται», είτε είναι μέλος του Facebook, είτε όχι (με την αποστολή e-mail).
Μέχρι τώρα, όλα τα παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών που γίνονται δεκτά ως μέλη του Facebook μπορούσαν να αντιδράσουν «στην παρενόχληση, στις απειλές ή τις λεκτικές επιθέσεις» (cyberbulling) με τρεις τρόπους. Οι επιλογές τους ήταν να διαγράψουν το συγκεκριμένο άτομο από την λίστα των «φίλων» (unfriend), να το μπλοκάρουν (block) ή να υποβάλλουν σχετική αναφορά (Report). Εντούτοις, αυτές οι ενέργειες δεν σταματούν τον εκφοβισμό και την παρενόχληση online, απλά τα σχετικά δημοσιεύματα δεν αναρτώνται στον τοίχο του παιδιού.
Δείτε τα παράθυρα διαλόγου που θα εμφανίζονται στο εξής για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση της παρενόχλησης των παιδιών 13-14 ετών, από τα ίδια τα παιδιά. Δεν έχουμε την δυνατότητα να δούμε την υλοποίηση στο Facebook, καθώς το εργαλείο είναι διαθέσιμο μόνο σε παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η μέθοδος του Γιέιλ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ρίζα του, παύει να ομαδοποιεί διαφορετικά περιστατικά που προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικής έντασης στο υποκείμενο. Το παιδί καλείται να αναφέρει τι συμβαίνει, κάνοντας την πιο κατάλληλη από μια μικρή σειρά επιλογών, να δηλώσει πως αισθάνεται (ομοίως, μεταξύ πολλαπλών επιλογών), καθώς και σε ποιο βαθμό. Στην συνέχεια, του παρέχεται μια διαφορετική διέξοδος από την αυστηρή «καταγγελία» που έκανε τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ότι καταφεύγουν στην αστυνομία. Καλούνται να αποστασιοποιηθούν από το γεγονός, να αφήσουν να περάσει λίγος χρόνος για να ηρεμήσουν και έπειτα προτρέπονται να στείλουν ένα (έτοιμο) μήνυμα στον «φίλο» τους πριν τον μπλοκάρουν ή, τον κάνουν «unfriend».
Η επιλογή της γλώσσας κρίθηκε σημαντική για την πραγματική χρήση του εργαλείου. Οι αντιρρήσεις του παιδιού μπορεί να σχετίζονται με οποιασδήποτε μορφής περιεχόμενο στο Facebook, είτε πρόκειται για την προσθήκη μιας ετικέτας σε μια φωτογραφία («παρακαλώ, αφαίρεσε την ετικέτα με το όνομά μου από αυτή την φωτογραφία»), σε μια ανάρτηση («σε παρακαλώ, να διαγράψεις αυτό το post») ή ακόμα και στα σχόλια.
Τα εργαλεία αποφυγής του κυβερνο-εκφοβισμού αρχίζουν από σήμερα να γίνονται διαθέσιμα σταδιακά στα παιδιά 13-14 ετών, ωστόσο αφορά μόνο σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
(Το in.gr Τεχνολογία πρόκειται να διοργανώσει στις 20 Νοεμβρίου 2013 μια ανοικτή συζήτηση για την ζωή των παιδιών στο Facebook και την πρόληψη των κινδύνων, με προσκεκλημένο εξαιρετικά δραστήριο μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας ενάντια στην εκμετάλλευση παιδιών G.A.M.E. 4 kids, game4kids.org. Σκοπός μας, να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των γονέων για τους κινδύνους στο δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης που έχουν διακρίνει οι αφοσιωμένοι εθελοντές-γονείς, μέλη της Συμμαχίας. Σας καλούμε λοιπόν, να συμμετέχετε στην ζωντανή αυτή συζήτηση το μεσημέρι της Τετάρτης 20/11/2013. Άμεσα, μπορείτε να μας στείλετε ερωτήσεις (στο techingr@gmail.com), για να συνδράμουμε την δική σας προσπάθεια να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε εάν υπάρχει κίνδυνος από την χρήση του Facebook για το δικό σας παιδί.
Διαβάστε γιατί η οργάνωση G.A.M.E. 4 kids λέει ότι το Facebook δεν είναι παιχνίδι.)
Ο κυβερνο-βασανισμός είναι ένας μόνο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα για τα παιδιά, και φυσικά δεν αφορά μόνο τα παιδιά 13 και 14 ετών. Παρόλα αυτά, η κα Στέλλα Φλωρά, ενεργό μέλος του GAME4kids, χαρακτηρίζει την ενέργεια «καλά νέα», άποψη την οποία συνυπογράφουμε, περιμένοντας να επεκταθεί η εφαρμογή του εκτός αμερικανικών συνόρων.
Είναι μάλλον αυταπόδεικτο πως το Facebook έχει κάθε λόγο να περιορίσει το μπλοκάρισμα, την διακοπή των σχέσεων ή πόσο μάλλον, την διαρροή νεαρών μελών προς ανταγωνιστικά, πιο ασφαλή κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, το "mom-book", όπως το αποκαλούν κοροϊδευτικά οι έφηβοι στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές από τις μαμάδες, οι οποίες συχνά καταφεύγουν στην απαγόρευση της πρόσβασης του παιδιού τους στο Facebook και διαγράφουν τον λογαριασμό τους.
Κάθε «ρετσινιά» στο πρόσωπο των προσώπων ταράζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καθιστά δύσπιστους τους διαφημιζόμενους. Η υπηρεσία έχει κάθε λόγο να δείξει ότι το Facebook κάνει ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Παράλληλα, μπορεί να υποβαθμίζει τις διαστάσεις του ή να επιμένει για παράδειγμα, πως, τα θύματα σοβαρού κυβερνο-εκφοβισμού στην υπηρεσία «είναι συγκριτικά πολύ λίγα» (2%). Τα ποσοστά ανούσια και απρόσωπα, όταν μαζί τους χάνει την σημασία του ότι ακόμα και ένα παιδί δεν είχε τον τρόπο να δημοσιοποιήσει τον κυβερνο-εκφοβισμό που υπέστη και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.
Επιπλέον, η χρονική στιγμή που επιλέγει η υπηρεσία να δημοσιοποιήσει την συμβολή του Γιέιλ στην αναμόρφωση του συστήματος αντιμετώπισης του φαινομένου, χωρίς να χαθούν «σύνδεσμοι» δεν είναι τυχαία. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι τα δημοσιεύματα των παιδιών μπορούν να είναι δημόσια -διευρύνοντας τους αποδέκτες διαφημιστικών μηνυμάτων- και καθίσταται πλέον επιτρεπτό να δέχονται αιτήματα «φιλίας» από αγνώστους.
(fbtechtalks on livestream.com. Broadcast Live Free
Δείτε την παρουσίαση του Μαρκ Μπράκετ σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος αποτροπής του κυβερνο-βασανισμού παιδιών 13-14 ετών στο Facebook)
Πηγή: in.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...