Ένα είδος αντιβιοτικού που κάνει τα μικρόβια να… τρώνε και να χωνεύουν τον εαυτό τους πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο «όπλο» στη μάχη ενάντια στα φαρμακοανθεκτικά «υπερβακτήρια».
Αποτελεσματικό ενάντια στον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο
Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το αντιβιοτικό ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε ανθεκτικά στελέχη του σταφυλόκοκκου καθώς και ότι η χορήγησή του θεράπευσε ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν ίδιου τύπου χρόνιες βακτηριακές λοιμώξεις με εκείνες που σκοτώνουν ασθενείς στα νοσοκομεία.
Ο Κιμ Λιούις από το Πανεπιστήμιο Northeaster της Βοστώνης ανέφερε ότι το αντιβιοτικό που ονομάζεται acyldepsipeptide (ADEP4) δρα ενεργοποιώντας ένα ένζυμο μέσα στα εν υπνώσει «ανθεκτικά» κύτταρα των βακτηρίων, το οποίο και τα οδηγεί στο να καταβροχθίζουν τον εαυτό τους. «Τα ‘επίμονα’ κύτταρα των βακτηρίων δεν αναπτύσσονται. Βάζουν ‘λουκέτο’ στον μεταβολισμό τους τη στιγμή που τα αντιβιοτικά για να δράσουν ενάντια στα βακτήρια, χρειάζεται να έχουν απέναντί τους κύτταρα που αναπτύσσονται. Το ADEP4 ουσιαστικά σπρώχνει τα κύτταρα αυτά στο να πέψουν τους εαυτούς τους. Φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη» σημείωσε ο δρ Λιούις.
Το ADEP4 ενεργοποιεί μια πρωτεάση η οποία διασπά τις πρωτεΐνες εντός των βακτηρίων. Ωστόσο εμφανίζεται γρήγορα αντίσταση στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό και για αυτόν τον λόγο η φαρμακοβιομηχανία σταμάτησε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη ουσία τη δεκαετία του 1980.
Ο συνδυασμός που σκοτώνει (τα βακτήρια)
Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», όταν το ADEP4 συνδυάστηκε με ένα συμβατικό αντιβιοτικό όπως η ριφαμπικίνη, ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να καταπολεμά λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονταν με την απλή χορήγηση ενός «παραδοσιακού» αντιβιοτικού.
Σε συνοδευτικό άρθρο στην επιθεώρηση «Nature» οι Κεν Γκέρντες και Χάνε Ινγκμερ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κάνουν λόγο για «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα τα οποία προσφέρουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων. «Όλα αυτά τα ευρήματα μας κάνουν να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία των επίμονων λοιμώξεων» γράφουν οι επιστήμονες. Πηγή: tovima.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...