Μια νέα, απλούστερη και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη τεχνολογία για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων και την απορρύπανση του νερού ανέπτυξε η καθηγήτρια Πελαγία-Ειρήνη (Περένα) Γκούμα του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα “φωτοκαταλυτικό νανοδίκτυο” κατασκευασμένο από οξείδιο του χαλκού-βολφραμίου, το οποίο όταν ενεργοποιηθεί από την ηλιακή ακτινοβολία -εκμεταλλευόμενο το σύνολο του ηλιακού φάσματος- μπορεί να διασπάσει το πετρέλαιο αφήνοντας πίσω του μόνο βιοδιασπώμενες χημικές ουσίες.
Η συσκευή μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να μεταφερθεί από πλοία κάθε μεγέθους, πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανική λύση για πλοία τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις θαλάσσιων καθαρισμών.
Τα δίχτυα που μοιάζουν με μικρογραφία κεραμικών διχτυών ψαρέματος κατασκευάζονται με μια μοναδική διαδικασία αυτοσυναρμολόγησης, η οποία σύμφωνα με την Γκούμα έχει ως αποτέλεσμα μια “στιβαρή αρχιτεκτονική δομή που επιτρέπει την κάλυψη της μέγιστης δυνατής επιφάνειας και κατ΄επέκταση έκθεση στους ρύπους, ενώ παράλληλα τα νανοσωματίδια επιταχύνουν την καταλυτική δράση”.
Εκτός από διαρροές πετρελαιοειδών, τα δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απορρύπανση νερού μολυσμένου από την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου ή άλλες βιομηχανικές διαδικασίες.
Εκτός από περιβαλλοντικούς καθαρισμούς, τα δίκτυα μπορούν μελλοντικά να λειτουργήσουν ως μέθοδος καθαρισμού ρούχων χωρίς χημικά και χωρίς νερό.
“Οι σύγχρονες διαδικασίες στεγνού καθαρισμού χρησιμοποιούν πολλά χημικά που πρέπει να τύχουν καθαρισμού και επεξεργασίας, όπως το βενζόλιο εξηγεί η ερευνήτρια.
Έχοντας λάβει χρηματικό βραβείο ύψους 50.000 δολαρίων από το National Science Foundation Innovation Corps , η Γκούμα και η ομάδα της βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης μιας νεοφυούς εταιρείας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τους. Πηγή: econews.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...