
Ανοιξιάτικη αποκάλυψη
Το Cassini έκανε παρατηρήσεις στις λίμνες μεθανίου του Τιτάνα ενώ ο δορυφόρος έβγαινε από τον χειμώνα και εισερχόταν στην άνοιξη. Στον Τιτάνα η άνοιξη ξεκίνησε τον Ιούλιο και το Cassini για περίπου δύο μήνες έκανε παρατηρήσεις πάνω από τις λίμνες του δορυφόρου.
Οι περισσότερες λίμνες του Τιτάνα βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και μάλιστα κοντά στον βόρειο πόλο του. Οι συνθήκες φωτός στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τέτοιες εκείνη την περίοδο ώστε επέτρεψαν στο σκάφος να καταγράψει υψηλής ποιότητας εικόνες από τις λίμνες μεθανίου.
Οι επιστήμονες αναζητούν τους γεωλογικούς μηχανισμούς που οδηγούν στον σχηματισμό αυτών των λιμνών. Προσπαθούν επίσης να βρουν απαντήσεις στο γιατί ενώ δεν παρουσιάζονται - εμφανείς τουλάχιστον - διαφορές στα δύο ημισφαίρια του Τιτάνα οι λίμνες σχηματίζονται κατά βάση στο βόρειο.
Οι πιο δημοφιλείς θεωρίες για τον σχηματισμό των λιμνών στον Τιτάνα είναι πώς είτε δημιουργούνται από καθιζήσεις εδάφους μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις είτε δημιουργούνται σε περιοχές όπου το έδαφος είναι ευδιάλυτο και διαβρώνεται από υγρά που υπάρχουν στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μελέτη των νέων δεδομένων θα αποκαλύψει τον τρόπο δημιουργίας των λιμνών, το βάθος τους και άλλα σχετικά στοιχεία.
Ομοιότητες
Από τις καινούργιες παρατηρήσεις του Cassini προέκυψε και κάτι ακόμη. Οπως φαίνεται σε κάποια σημεία των λιμνών του Τιτάνα το υγρό μεθάνιο εξατμίζεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιοχές που έχουν κοινά στοιχεία με τις αλυκές στη Γη.
Η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένη προς τον Τιτάνα αφού ο δορυφόρος του Κρόνου βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς σε μια κατάσταση που μοιάζει με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Γη στα πρώτα στάδια της ύπαρξης της. Ετσι η μελέτη του Τιτάνα μπορεί να μας αποκαλύψει στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας.
Πηγή: tovima.gr