Γυαλιά τα οποία θα μπορούν να «δώσουν σε τυφλούς το φως τους» αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παραδοσιακά, τα γυαλιά βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά τα γυαλιά Assisted Vision, τα οποία κατά τα άλλα φοριούνται «κανονικά», χρησιμοποιούν διάφανες οθόνες OLED και κάμερες για να παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με το χώρο τους.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα, η όλη ιδέα είναι λειτουργική επειδή το 75% των τυφλών έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν φως.
Οι αισθητήρες του Assisted Vision συλλέγουν δεδομένα χάρη σε δύο κάμερες, ένα γυροσκόπιο, μία πυξίδα και ένα GPS. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να αντιληφθούν κίνηση, κατεύθυνση και την ακριβή θέση αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά στον χρήστη. Στη συνέχεια, στέλνουν τα δεδομένα σε έναν επεξεργαστή (χωρά στην τσέπη), ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες και μεταδίδει τα δεδομένα στην οθόνη, όπου τα αντικείμενα «συμβολίζονται» μέσω φώτων. Στοιχεία όπως η απόσταση ή η κίνηση ενός αντικειμένου αναπαρίστανται από διαφορετικές εντάσεις και χρώματα φωτός. Πηγή: naftemporiki.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...