Βιονικό χέρι που «νιώθει»

«Έχω και πάλι την αίσθηση της αφής. Είναι απλώς μαγικό» είπε ο Ντένις Ααμπο Σόρενσεν, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που «δοκίμασε» ένα βιονικό χέρι, το οποίο και του επανέφερε σε ένα βαθμό τουλάχιστον τη χαμένη αίσθηση αφής, μετά τον ακρωτηριασμό του. Η καινοτομία δεν είναι τόσο το ίδιο το ρομποτικό χέρι ως μηχάνημα, αλλά το λογισμικό και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του τεχνητού χεριού, «που του επέτρεπαν να μεταφέρει αισθητηριακά νευρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε πραγματικό χρόνο» λέει ο Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το νεύρο-προσθετικό μέλος.

Οι Ελβετοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Δανοί και Βρετανοί ερευνητές, που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Lifehand 2, ανέπτυξαν και τοποθέτησαν ειδικούς αισθητήρες πίεσης πάνω στο βιονικό χέρι, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν σχετικές με την αίσθηση της αφής πληροφορίες. Στη συνέχεια, με ειδικούς αλγορίθμους, αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μετατρέπονται με ψηφιακό τρόπο σε νευρικά σήματα, που μπορούν να μεταδοθούν σε τέσσερα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και από εκεί μέσω του κανονικού νευρικού συστήματος έως τον εγκέφαλο (και αντίστροφα).

Με χειρουργική επέμβαση τέσσερα ηλεκτρόδια εισήχθησαν και προσαρτήθηκαν στα νεύρα του άνω μέρους του αριστερού άκρου του Σόρενσεν, που είχε χάσει το χέρι του πριν από δέκα χρόνια σε ατύχημα με πυροτεχνήματα. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονταν μέσω συρμάτων με τους βιονικούς αισθητήρες στα δάχτυλα του προσθετικού χεριού και αποτελούσαν τον μεσάζοντα που επέτρεπαν στον εγκέφαλο να «νιώθει» ξανά την αίσθηση της αφής.

Οι δοκιμές στο εργαστήριο έδειξαν ότι ο 36χρονος Δανός ήταν σε θέση, ακόμα και με κλειστά μάτια, να διακρίνει το σχήμα και τη σκληρότητα των αντικειμένων που έπιανε με το βιονικό χέρι του ακόμη και στο σκοτάδι.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο βιονικό χέρι, που «αισθάνεται» και οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να διατεθεί, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα είναι πολύ ακριβό και έτσι προσιτό μόνο σε εξαιρετικά εύπορους ασθενείς. Πηγή: enet.gr