Νόμιμη στο Βέλγιο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ανηλίκους

Έπειτα από μήνες συζητήσεων -θρησκευτικά και ηθικά προκλητικών, όσο και συναισθηματικά φορτισμένων- το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε όλους τους ασθενείς με ανίατες ασθένειες, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Η πρόταση για τη διεύρυνση της νομοθεσίας, που από το 2002 επιτρέπει στο Βέλγιο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ενήλικους ασθενείς με ανίατες ασθένειες, ώστε να «καλύπτει» και ασθενείς κάτω των 18 ετών, ψηφίστηκε χθες από τη βελγική Βουλή με 86 «ναι», ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν με «όχι» την αντίθεσή τους και 12 απείχαν. Τώρα αναμένεται να υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο για να τεθεί σε ισχύ.

Στο Βέλγιο -και όχι μόνο- ασθενείς με ανίατες ασθένειες ζητούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να υποφέρουν, επιλογή που, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, στηρίζουν και οι πλειονότητες των πολιτών, και οργανώσεις ακτιβιστών στις χώρες του κόσμου. Στο Βέλγιο, το 2012 καταγράφηκαν 1.432 περιπτώσεις ασθενών που επέλεξαν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Στην πλειονότητά τους ήταν πάνω από 60 ετών και έπασχαν από καρκίνο. Λίγες όμως χώρες έχουν νομιμοποιήσει αυτή την επιλογή - στην Ευρώπη, εκτός από το Βέλγιο, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία.

Σύμφωνα με το νέο βελγικό νομοσχέδιο, αγόρια και κορίτσια κάτω των 18, που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, θα μπορούν να επιλέξουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εφόσον βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, υποφέρουν από αφόρητους πόνους, έχουν τη σύμφωνη γνώμη γιατρών (ογκολόγων και ψυχολόγων) και των γονιών τους. Βουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καθώς και το εθνικιστικό κόμμα Ν-VA υποστηρίζουν την πρόταση, αλλά οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι. «Είμαι υπερήφανος που οι Σοσιαλιστές βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των ηθικών ζητημάτων ώστε να γίνονται σεβαστές με τον καλύτερο τρόπο οι ατομικές επιλογές», δήλωσε ο Πολ Μάγκνετ, ηγέτης του κόμματος μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

* Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται πιθανότατα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο θάνατος της πρώην υπουργού Υγείας της Ολλανδίας, Ελς Μπορστ, ηλικίας 81 ετών, η οποία βρέθηκε νεκρή από φιλικό της πρόσωπο στο γκαράζ της κατοικίας της κοντά στην Ουτρέχτη τη Δευτέρα. Στην Ελς Μπορστ οφείλεται ο νόμος που έκανε την Ολλανδία την πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε την ευθανασία το 2001. Πηγή: enet.gr