Τεστ αναπνοής για διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ένα τεστ αναπνοής μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού. Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι το νέο τεστ που ονομάζεται BreathLink είναι εξίσου ακριβές με τη μαστογραφία – αν όχι περισσότερο.

Μέσα σε 10 λεπτά

Το BreathLink αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Menssana Research και κυκλοφορεί ήδη στην αγορά της Ευρώπης. Η όλη διαδικασία διεξαγωγής του δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Η γυναίκα αρχικώς εκπνέει σε έναν αναλυτή αναπνοής και ο αέρας μεταφέρεται σε ένα μηχάνημα το οποίο αναλύει τα επίπεδα χημικών. Τα αποτελέσματα εισάγονται σε πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο προσδιορίζει αν το μοτίβο των χημικών στην αναπνοή δείχνει την ύπαρξη καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καινούργιο, μη παρεμβατικό τεστ μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για μαστογραφία, μια εξέταση που είναι «άβολη» για πολλές γυναίκες οι οποίες συχνά αποφεύγουν την υποβολή τους σε αυτήν. Παράλληλα στο πλαίσιο της μαστογραφίας η γυναίκα εκτίθεται σε ακτινοβολία, κάτι που αποφεύγεται με τη νέα εξέταση.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι ίσως η μαστογραφία δεν αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού καθώς αποτυγχάνει να διαχωρίσει τους επιθετικούς όγκους από εκείνους που αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν επιθετικά. Ετσι έχει χάσει ως έναν βαθμό την αξιοπιστία της – αν και κάποιοι ειδικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» που σώζει ζωές πολλών γυναικών.

Εξίσου ακριβές με τη μαστογραφία

Σε κάθε περίπτωση, τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με το BreathLink που δημοσιεύθηκαν στην on-line επιθεώρηση «PLoS ONE» και δείχνουν ότι είναι εξίσου ακριβές με τη μαστογραφία, προσφέρουν μια σημαντική εναλλακτική για τις γυναίκες.

Όπως ανέφερε ο Μάικλ Φίλιπς, καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης που ήταν και ο εμπνευστής του τεστ αναπνοής, «αν μια γυναίκα λάβει αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από 99,9% να μην πάσχει από καρκίνο του μαστού. Τελικώς με βάση αυτά τα αποτελέσματα η γυναίκα και ο γιατρός της μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μαστογραφία».

Η ακρίβεια του τεστ λοιπόν είναι πολύ μεγάλη σε ό,τι αφορά τη μη ύπαρξη καρκίνου, ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλη όταν υπάρχει νόσος. Ετσι, κατά τον ειδικό, όταν το τεστ αναπνοής βγει θετικό για καρκίνο του μαστού η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί και σε μαστογραφία.

Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες

Πάντως ο καθηγητής Φίλιπς τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες προτού το τεστ αναπνοής μετατραπεί σε εξέταση πρώτης επιλογής για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι όμως αισιόδοξος ότι στα χρόνια που έρχονται τα τεστ που βασίζονται στην ανάλυση της αναπνοής θα έχουν ευρεία χρήση όπως τα τεστ αίματος και ούρων. «Τα μη παρεμβατικά αυτά τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο πολλών διαφορετικών ασθενειών – πολλών μορφών καρκίνου αλλά και λοιμώξεων – και αναμένεται να αποδειχθούν πολύτιμα» καταλήγει. Πηγή: tovima.gr