Facebook και Instagram θα κατεβάζουν post για την παράνομη αγοραπωλησία όπλων

Το Facebook θα διαγράφει post χρηστών για την αγορά και την πώληση όπλων παράνομα. Ανάλογη πολιτική θα εφαρμοστεί και στο Instagram, το δίκτυο κοινοποίησης φωτογραφιών που επίσης ανήκει στην Facebook Inc. Αδύνατη θα καταστεί επίσης η προβολή τέτοιων αναρτήσεων από μέλη των κοινωνικών δικτύων που δηλώνουν κάτω των 18 ετών. Η αρχή θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μεταφέρει το Associated Press.

«Θα αποσύρουμε αναρτήσεις που υποδεικνύουν απόπειρα παραβίασης του νόμου ή συνδρομή στην παραβίαση» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο Facebook υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες αναρτήσεις που αφορούν σε όπλα, λένε οι υπέρμαχοι της ελεγχόμενης κατοχής όπλων. Το ανταγωνιστικό Google+ και το Craigslist εφαρμόζουν ήδη ανάλογη απαγόρευση.

Για την αστυνόμευση το κοινωνικό δίκτυο θα αξιοποιεί αναφορές από χρήστες και την αστυνομία.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής θα κριθεί, αφού υπάρχει κακό προηγούμενο. Γονείς παιδιών που υπήρξαν θύματα του φαινομενικά αδιόρατου κινδύνου του βασανισμού και της ταπείνωσης online έχουν καταγγείλει ότι το Facebook δεν είχε αξιοποιήσει τις αλλεπάλληλες αναφορές τους για το cyberbullying.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ο οποίος άσκησε πίεση μαζί με τον συνασπισμό των Δημάρχων Εναντίον των Παράνομων Όπλων (Mayors Against Illegal Guns), με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της πόλης Michael Bloomberg, καθώς και τον συνασπισμό Οι Μητέρες Απαιτούν Δράση (Moms Demand Action) οι οποίες συγκέντρωσαν περισσότερες από 230.000 υπογραφές στο αίτημα προς το Facebook να δράσει.

H εφαρμογή της απόφασης αποτελεί πρόκληση για έναν επιπλέον λόγο: η σχετική νομοθεσία διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία στις ΗΠΑ, με κάποιες να απαιτούν για την άδεια οπλοκατοχής ψυχιατρική εκτίμηση, λευκό ποινικό μητρώο και άλλα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι post για την πώληση ημιαυτόματης καραμπίνας AR-15 θα παραμένουν αναρτημένα στο κοινωνικό δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προσφέρεται σε μια από τις 16 αμερικανικές πολιτείες όπου απαιτούνται οι προαναφερόμενοι έλεγχοι ή η αγγελία αναφέρει ότι μπορούν να παρακαμφθούν οι έλεγχοι αυτοί.

Από την άλλη πλευρά, την απόφαση σχολίασαν διαφορετικά μέλη της National Rifle Association (NRA). Ο executive director της Ένωσης, Chris Cox, την χαρακτήρισε «νίκη της NRA, αφού ο Bloomberg και όσοι αυτός υποστηρίζει προσπάθησε -και απέτυχε- να διακόψει την συζήτηση για τα δικαιώματα χρήσης όπλων στο Facebook, ένα αναφαίρετο δικαίωμα». Αντίθετα, ο πρόεδρος του συνασπισμού Tom King, επεσήμανε ότι η νέα πολιτική μπορεί να φιμώσει όσους μιλούν ανοικτά για αυτό το δικαίωμα στο σάιτ.

Πάντως, η υπηρεσία έχει συστήματα που αναλαμβάνουν να κατεβάζουν παραπλανητικές διαφημίσεις και απαγορεύει την ανάρτηση διαφημίσεων για παράνομα διακινούμενα φάρμακα, είδη καπνιστού και φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Αυτό που θα πρέπει να σταματήσει είναι η δυνατότητα πώλησης όπλων από ιδιώτες, σημειώνει τέλος ο πρόεδρος του συνασπισμού Mayors Against Illegal Guns, John Feinblatt. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα όπλα διακινούνται μέσω Facebook, καθώς η συναλλαγή διεκπεραιώνεται offline, επισημαίνει. Είναι ωστόσο γεγονός ότι αποτελεί φαινόμενο εντός και εκτός Facebook, με την διοργάνωση εικονικών επιδείξεων όπλων online -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποδεδειγμένη πώληση 25.000 όπλων σε ιδιώτες με πλούσιο ποινικό μητρώο από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2013 από ένα και μόνο σάιτ, το Armslist.com. H πλέον πρόσφατη αναφορά πώληση όπλου μέσω Facebook αφορά ένα όπλο 9 χιλιοστών που πουλήθηκε από έναν άνδρα στο Οχάιο σε έναν έφηβο στο Κεντάκι, είπε ο Feinblatt.