Δωρεάν πρόσβαση σε 17 ρομποτικά τηλεσκόπια μέσω διαδικτύου

Από την επόμενη χρονιά, οποιοσδήποτε ερασιτέχνης αστρονόμος θα μπορεί μέσω Ιντερνετ και απολύτως δωρεάν να έχει πρόσβαση σε 17 ρομποτικά τηλεσκόπια από ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, επιλέγοντας κάθε φορά ο ίδιος το τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιήσει, αλλά και το είδος των παρατηρήσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Τα συγκεκριμένα αστρονομικά όργανα εκχωρούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Gloria («GLObal Robotic-telescopes Intelligent Array»), το οποίο συντονίζεται από το τμήμα Πληροφορικής του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει όσους πάρουν μέρος όχι μόνο να εμπλακούν περισσότερο στην αστρονομία, αλλά και να κάνουν νέες ανακαλύψεις, που θα λύνουν πραγματικά επιστημονικά προβλήματα.

Στο Gloria παίρνουν μέρος ινστιτούτα από 13 χώρες, όπως Ρωσία, Ιρλανδία και Χιλή, με τηλεσκόπια τα οποία στην πλειονότητά τους χρησιμοποιούνται ήδη για αστρονομικές έρευνες – για παράδειγμα, το Vacuum Tower Telescope που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά μελετά την επιφάνεια του Ηλίου, καταφέρνοντας να διακρίνει λεπτομέρειες με ακρίβεια 150 χιλιομέτρων.

Αυτό που χρειάστηκε να γίνει είναι να συνδεθούν μεταξύ τους και με το Διαδίκτυο ώστε να μπορούν να τηλεχειρισθούν, και γι’ αυτό τον σκοπό θα δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 2,5 εκατ. ευρώ, που είναι ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ. Ξεκινώντας από το 2012, το Gloria αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια, αν και οι υπεύθυνοί του ελπίζουν ότι θα επεκταθεί χρονικά, όπως και ότι στην πορεία θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα έξι όργανα.

Στο προφανές ερώτημα για το ποιος ερασιτέχνης θα χρησιμοποιεί ποιο τηλεσκόπιο και για ποιο σκοπό, η απάντηση που δίνουν οι υπεύθυνοι του Gloria είναι πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Ακολουθώντας τη λογική των κοινωνικών δικτύων σαν το Facebook, το πρότζεκτ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μέλος να καταθέτει την πρότασή του στην υπόλοιπη κοινότητα χρηστών, οι οποίοι θα τη βαθμολογούν ανάλογα με τη χρησιμότητά της. Από αυτή τη βαθμολόγηση, αλλά και από τη γενικότερη αξιολόγηση του προφίλ του, ένας ειδικός αλγόριθμος θα υπολογίζει καθημερινά τους «πόντους αξιοπιστίας» κάθε χρήστη, τους οποίους αυτός στη συνέχεια θα μπορεί να «εξαργυρώνει» εξασφαλίζοντας χρόνο σε κάποιο από τα 17 αστρονομικά όργανα.

Η ιδέα του Gloria βασίστηκε στον τρόπο λειτουργίας του τηλεσκοπίου στο αστεροσκοπείο Montegancedo, το οποίο βρίσκεται στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης. Μέχρι σήμερα, όλα τα αστρονομικά πρότζεκτ που απευθύνονταν σε απλούς χρήστες ζητούσαν από τους εθελοντές να αναλύσουν δεδομένα από μελέτες που είχαν προαποφασίσει επιστήμονες. Ετσι, το Gloria είναι το πρώτο που επιτρέπει στους ίδιους τους χρήστες του να αποφασίσουν με ποιες έρευνες θα ασχοληθούν. Πηγή: kala-nea.gr