Εντόπισαν το μόριο που εξασθενεί τη μνήμη!

Ελπίδες για θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα ουσία που βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη. Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως εάν απενεργοποιήσουν ένα μόριο - κλειδί, τότε αυξάνει σημαντικά η μνήμη. Τα πρώτα πειράματα έγιναν ήδη με επιτυχία σε ποντίκια.

Το μόριο φέρει τα αρχικά PKR (ενεργός πρωτεϊνική κινάση R) και η μέχρι σήμερα γνωστή δράση του στον οργανισμό έχει άμεση σχέση με την άμυνα και την αντιμετώπιση ιών. Τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη μία σημαντική λειτουργία του. «Τη δράση του στον εγκέφαλο και ειδικότερα στη γνωσιακή λειτουργία και τη μνήμη», αναφέρει ο δρ Μαόριο Κόστα-Ματιόλι, υπεύθυνος της μελέτης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως στον εγκέφαλο των ποντικών που η «PKR» ήταν σε μικρές συγκεντρώσεις, είχαν ένα είδους «σούπερ μνήμης», όπως τη χαρακτήρισαν.
Ετσι, άρχισαν να κάνουν πειράματα, αναστέλλοντας γενετικά την PKR. Οσο ανέστελλαν τη δράση της τόσο αυξανόταν η ευερεθιστότητα των νευρικών κυττάρων και τόσο βελτιωνόταν η μάθηση και η μνήμη, όπως φάνηκε σε διάφορα συμπεριφορικά τεστ που έκαναν στα ποντίκια.

Ετσι, κατέληξαν πως στο κοντινό μέλλον μπορούν να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα μπορεί να δρα και στις δύο λειτουργίες του εγκεφάλου, σταματώντας απλώς τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεϊνικής κινάσης. Πηγή: tanea.gr