Επιχείρηση ανεύρεσης χαμένων σεληνιακών πετρωμάτων από τη NASA

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα μισά από τα πετρώματα που έχουν φέρει αστροναύτες στη Γη από τη Σελήνη έχουν… εξαφανιστεί! Αυτό βεβαίως δεν έγινε ως δια μαγείας, αλλά τα πετρώματα δωρίστηκαν και σκορπίστηκαν στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα.

Λίγο πριν από το τέλος της αποστολής του Αpollo 17, στις 13 Δεκεμβρίου 1972, ο Γιουτζίν Σέρναν και ο Χάρισον Σμιτ, οι τελευταίοι άντρες που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, έπιασαν μια πέτρα και εξέφρασαν την ευχή να μπορέσει ολόκληρος ο κόσμος να μοιραστεί από ένα κομμάτι της.

Η ευχή τους πραγματοποιήθηκε, καθώς ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διέταξε να σπάσουν την πέτρα σε μέγεθος τούβλου σε μικρά κομμάτια και σταλούν σε 135 ξένους αρχηγούς κρατών και στις 50 πολιτείες της Αμερικής.
Και τα σεληνιακά πετρώματα που συλλέχθηκαν στην διαστημική αποστολή Αpollo 11 το 1969 μοιράστηκαν στα ίδια κράτη και τις αμερικανικές πολιτείες σαν γούρια.

Συνολικά και από τις δύο αποστολές περισυλλέχθηκαν 370 κομμάτια σεληνιακών πετρωμάτων, από τα οποία 270 δωρίστηκαν σε κράτη και 100 πήγαν σε αμερικανικές πολιτείες. Όμως 184 από αυτά έχουν χαθεί ή κλαπεί - 160 σε ολόκληρο τον κόσμο και 24 στις ΗΠΑ.

Τώρα, ο ειδικός της NASA Τζόσεφ Γκουντάιζ έχει αναλάβει να τις βρει, σε μια μυστική αποστολή που ονομάζεται «επιχείρηση Σεληνιακή Έκλειψη».

Μπορεί ορισμένα κράτη να μην πρόσεξαν αρκετά τα δικά τους πετρώματα και αυτά να χάθηκαν, όμως κοστίζουν πολύ ακριβά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα πλήρωναν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να τα αποκτήσουν.

Για παράδειγμα, κάποιος επιχείρησε να πουλήσει την σεληνιακή πέτρα που είχε δωριστεί στην Ονδούρα προς πέντε εκατομμύρια δολάρια, ποσό λογικό σύμφωνα με τον Γκουντάιζ.

Πολλές από τις σεληνιακές πέτρες χάθηκαν σε περιόδους επαναστάσεων ή κοινωνικών αναταραχών, όμως οι ειδικοί δηλώνουν πόσο κρίσιμη είναι η ανάκτησή τους, καθώς η μελέτη τους μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες επιστημονικές πληροφορίες. Πηγή: tovima.gr