Το μυστήριο του Ήτα της Τρόπιδος, μεγαλώνει!

Ένα νέο εύρημα στο λαμπερό Ητα της Τρόπιδος, από την ερευνητική ομάδα του Space Telescope Science Institute, βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημόνων. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς το Ητα της Τρόπιδος διαθέτει χαρακτηριστικά που εδώ και δύο αιώνες προβληματίζουν και εντυπωσιάζουν.

Για πολλά χρόνια οι ερευνητές αντιμετώπιζαν το Ητα, ως ένα γιγάντιο άστρο, μέχρι που διαπίστωσαν πως είναι ένα μικρό αστρικό σμήνος το οποίο διαθέτει δύο υπερμεγέθη άστρα. Και τα δύο μαζί έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και φωτεινότητα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτόν.

Το νέο εύρημα που περιπλέκει το μυστήριο

Η νέα ανακάλυψη, που περιπλέκει ακόμη περίσσότερο το μυστήριο για το Ήτα της Τρόπιδος, έγινε από την ερευνητική ομάδα του Space Telescope Science Institute. Οι ερευνητές του διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στα δύο γιγάντια άστρα κυμαίνεται γύρω στους 4.700 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που στα άστρα αυτής της κατηγορίας η θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 6.700 βαθμούς Κελσίου.

"Δεν υπάρχει καλά καταρτισμένος αστρονόμος που δεν θα στοιχημάτιζε ότι τα άστρα στο Ητα της Τρόπιδος θα είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον 6.700 βαθμών Κελσίου", δήώσε χαρακτηριστικά ο Αγκούστο Νταμινέλ, επικεφαλής των ερευνητών που είχαν κάνει την ανακάλυψη ότι το Ητα της Τρόπιδος είναι αστρικό σμήνος που κυριαρχείται από δύο γιγάντια άστρα.

Μένει να μελετηθεί και να αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες το γιατί συμβαίνει αυτό. Μάθετε περισσότερα για το μαγευτικό Ητα της Τρόπιδος:

Ένα μαγευτικό ταξίδι στο Νεφέλωμα της Τρόπιδος


Πηγή: pyles.tv