Μονοατομικό τρανζίστορ οδηγεί στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Το μικρότερο λειτουργικό τρανζίστορ στον κόσμο κατασκεύασαν Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές, των πανεπιστημίων της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Πέρντιου, με επικεφαλής την Μισέλ Σίμονς.

Το μικροσκοπικό τρανζίστορ αποτελείται μόνο από ένα άτομο φωσφόρου, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε ένα κρύσταλλο πυριτίου και όπως επισημαίνεται μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για ένα μελλοντικό κβαντικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παράλληλα, αποδεικνύεται πως το άτομο μπορεί στο μέλλον να γίνει η μονάδα και των κομπιούτερ.

Μονοατομικά τρανζίστορ είχαν κατασκευαστεί και στο παρελθόν, ωστόσο το νέο δημιούργημα των επιστημόνων, η έρευνα των οποίων δημοσιεύεται στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology», είναι πρώτη μικροσκοπική συσκευή που δουλεύει με ακρίβεια.

Το νανοτρανζίστορ έχει μέχρι και «πύλες» χαραγμένες στην επιφάνειά του, ώστε να μπορούν να συνδεθούν σε αυτό μεταλλικές επαφές και να εφαρμόζεται η αναγκαία ηλεκτρική τάση.

Ο χειρισμός του ατόμου φωσφόρου, μέσω λιθογραφικής διαδικασίας, έγινε με υπερεξελιγμένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε θάλαμο κενού. Το μονο-ατομικό τρανζίστορ, που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, λειτουργεί όμως σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω του ενός βαθμού Κέλβιν, άρα η μαζική παραγωγή του είναι δύσκολη προς το παρόν.
Ο συνδυασμός πολλών τρανζίστορ σε ένα τσιπ δημιουργεί λογικά κυκλώματα που εκτελούν υπολογισμούς, με το ζητούμενο να είναι η αύξηση του αριθμού των τρανζίστορ μέσα σε τσιπ, ώστε να αυξηθεί και η υπολογιστική ισχύ.

Μέχρι σήμερα το μικρότερο τρανζίστορ το είχε κατασκευάσει η Intel, με μέγεθος μέχρι 22 νανόμετρα. Ο λεγόμενος «νόμος του Μουρ» υπολογίζει ότι κάθε 18 μήνες περίπου μικραίνουν κι άλλο οι διαστάσεις των εξαρτημάτων στην «καρδιά» ενός υπολογιστή, έτσι ώστε διπλάσια τρανζίστορ να χωράνε στον ίδιο «τσιπάκι», με την ανάλογη αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων.

Αν ο «νόμος του Μουρ» επιβεβαιωθεί τότε έως το 2020 τα χρησιμοποιούμενα τρανζίστορ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα έχουν πλέον συρρικνωθεί σε μέγεθος ατόμου. Πηγή: tvxs.gr