Επικίνδυνα τα φιλιά και το σεξ για τους αλλεργικούς

Για μερικούς πάσχοντες από αλλεργίες, ο έρωτας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, προειδοποιούν αμερικανοί ειδικοί. Και εξηγούν πως όσοι έχουν αλλεργία σε ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες, μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση όταν φιλήσουν ή κάνουν σεξ με το ταίρι τους.

Οι ασθενείς αυτοί σπανίως είναι αλλεργικοί στον/στην σύντροφό τους. Είναι όμως ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε ορισμένα πράγματα που εκείνος/εκείνη έχει καταναλώσει ή χρησιμοποιήσει.

Το επακόλουθο είναι να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στα χείλη ή και στον λάρυγγα ακόμα, εξάνθημα, κνησμό και συριγμό.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI), το 2-3% των ενηλίκων και το 5-7% των παιδιών πάσχουν από αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο.

Πολλοί ενήλικες εξάλλου είναι αλλεργικοί σε υλικά όπως το λατέξ (οπότε τα περισσότερα προφυλακτικά αντενδείκνυνται γι’ αυτούς), άλλοι σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα σπερματοκτόνα και στα υγραντικά, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν αλλεργικοί στο σπέρμα.

Χώρια εκείνοι που εκδηλώνουν κνίδωση ή συριγμό εξαιτίας των φυσικών χημικών ουσιών που εκκρίνει το σώμα όταν υπάρχει συναισθηματική έξαψη ή στη διάρκεια της στενής σωματικής επαφής στη διάρκεια του σεξ.

«Αυτού του είδους οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πιο συχνές απ’ όσο νομίζουμε, επειδή πολλοί ντρέπονται να τις αναφέρουν», λέει καθηγητής Παιδιατρικής & Ιατρικής δρ Σάμι Μπάχνα, διευθυντής του Τομέα Αλλεργίας & Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα και πρώην πρόεδρος του ACAAI.

Για την ποιότητα της ζωής τους, όμως, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουν τέτοιου είδους προβλήματα, ώστε να εντοπίζεται η αιτία της αλλεργίας και να υποβάλλονται σε θεραπεία, λέει, ώστε να απολαμβάνουν το σεξ.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες; Τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν τροφική αλλεργία. Πρέπει να ενημερώνουν τους ερωτικούς συντρόφους τους, ώστε εκείνοι να αποφεύγουν την κατανάλωση των τροφίμων στα οποία είναι αλλεργικοί.

Εάν παρ’ όλα αυτά καταναλώσουν το επίμαχο τρόφιμο, πρέπει να αφήσουν να περνάνε 16 έως 24 ώρες πριν φιλήσουν τον έντονα αλλεργικό ερωτικό τους σύντροφο. Στο μεσοδιάστημα πρέπει να βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους και να ξεπλένουν το στόμα τους με άφθονο νερό.

Οι προφυλάξεις αυτές είναι απαραίτητες, κατά τον δρα Μπάχνα, επειδή έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθενών με αλλεργία στα φιστίκια που εκδήλωσαν το απειλητικό για τη ζωή τους αναφυλακτικό σοκ, επειδή τους φίλησε ο/η σύντροφός τους που είχε καταναλώσει φιστίκια δύο ώρες πριν το φιλί.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ο/η σύντροφος είχε πλύνει τα δόντια και το στόμα του/της πριν από το φιλί, αλλά ο οργανισμός του/της εξακολουθούσε να παράγει αλλεργιογόνα εξαιτίας των φιστικών – και αυτά πέρασαν στον αλλεργικό ασθενή, με ολέθριες συνέπειες. Πηγή: tanea.gr