Νέες ηλιακές εκρήξεις βομβαρδίζουν τη Γη με σωματίδια

Πέντε αλλεπάλληλες εκρήξεις που καταγράφηκαν στην επιφάνεια του Ήλιου εκτόξευσαν στο Διάστημα φορτισμένα σωματίδια που έφτασαν στη Γη την Κυριακή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε η NASA την Κυριακή, τα πέντε εκρηκτικά επεισόδια καταγράφηκαν το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου σε πέντε διαφορετικές περιοχές του ηλιακού δίσκου.

Δύο από τις εκρήξεις αυτές ήταν εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME), οι οποίες έστειλαν προς την κατεύθυνση της Γης δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος (ιονισμένου αερίου).

Τα σωματίδια εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα με ταχύτητα άνω του ενός εκατομμυρίου την ώρα, χρειάστηκαν όμως δύο ημέρες μέχρι να φτάσουν στη Γη, που βρίσκεται σε απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γενικά προστατεύει τον πλανήτη από τις ηλιακές καταιγίδες, ωστόσο τα φορτισμένα σωματίδια προκαλούν κάποιες φορές
προβλήματα σε δορυφόρους, στις ραδιοεπικοινωνίες και στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, όταν εκδηλώθηκε η
ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα της περασμένης δεκαετίας, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για κάποιες πτήσεις που θα περνούσαν κοντά στον Βόρειο Πόλο, εκεί όπου η ακτινοβολία είναι εντονότερη και μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες των αεροπλάνων.

Οι ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό και ένταση καθώς πλησιάζουμε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, την αποκορύφωση στον 11ετή κύκλο που ακολουθεί η ηλιακή δραστηριότητα, η οποία αναμένεται στο τέλος του 2013. Πηγή: in.gr