Πώς ο κινηματογράφος επηρεάζει την ψυχολογία σου

Οι ταινίες σε επηρεάζουν. Τελεία και παύλα. Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείς, ακόμα κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, η αλήθεια είναι ότι ασκούν επιρροή (σε άλλους λιγότερη, σε άλλους περισσότερη) στη διάθεσή σου, στη συμπεριφορά σου, στον τρόπο που βλέπεις την πραγματικότητα, στον τρόπο που μιλάς, ακόμα και στα ρούχα που επιλέγεις να φοράς ή στο χτένισμά σου.

Η σύνδεση κινηματογράφου και ψυχολογίας δεν χωράει αμφισβήτηση. Είναι ολοφάνερη. Αρκεί να παρατηρήσεις πώς νιώθεις μετά από μια κωμωδία, ένα δράμα ή μια ταινία τρόμου.

Δεν φταις όμως εσύ. Μην ανησυχείς. Δεν είσαι ευάλωτος. Φταίει ο "άπαιχτος" συνδυασμός ήχου και εικόνας που σε κάνει να μπερδεύεις (μάλλον ασυνείδητα) την πραγματικότητα με τον φανταστικό κόσμο του κινηματογράφου.

Όπως το είχε θέσει άλλωστε ο Don Delillo, "ο κινηματογράφος είναι περισσότερο από μία τέχνη του 20ου αιώνα. Είναι ένα άλλο τμήμα του νου του 20ου αιώνα".

Δυνατός συνδυασμός

Οι ταινίες σε επηρεάζουν τόσο πολύ επειδή συνδυάζουν με έναν μοναδικό και πολύ δυνατό τρόπο εικόνα, μουσική, διαλόγους, φωτισμό, ηχητικά και ειδικά εφέ που προκαλούν μια ψευδαίσθηση πραγματικότητας και έντονα συναισθήματα, σχεδόν το ίδιο έντονα με αυτά που νιώθεις στην αληθινή ζωή.

Βλέποντας μια ταινία ταυτίζεσαι με τους πρωταγωνιστές και με τις καταστάσεις που βιώνουν και αποκτάς, με έμμεσο τρόπο, νέες εμπειρίες. Είναι σαν να ζεις μια άλλη ζωή μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών και αυτό σε κάνει να ρίξεις μια πιο ξεκάθαρη ματιά στη δική σου ζωή αλλά και των άλλων γύρω σου.

Μέσα από την πλοκή μιας ταινίας φωτίζονται πλευρές της ζωής σου που δεν έβλεπες πριν. Και δημιουργείται μια προοπτική που μπορεί κυριολεκτικά να σε κάνει να αλλάξεις σκέψεις, συμπεριφορά ή πορεία (ειδικά αν βρίσκεσαι σε σταυροδρόμι ή μεταβατική φάση ζωής) και τελικά να βελτιωθείς.

Αν μια εποικοδομητική ταινία μπορεί να σου κάνει καλό, η λογική λέει ότι μια "κακή" (ή έστω απλώς ανούσια ταινία) μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Κι αυτό είναι αλήθεια. Πρόσεχε τις επιλογές σου λοιπόν! Πηγή: cosmo.gr