Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το βραδάκι

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Άρης και η Αφροδίτη -οι πιο λαμπροί πλανήτες αυτή την εποχή- εμφανίζονται πριν ακόμα σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός. Από βράδυ σε βράδυ, το θέαμα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό καθώς η απόσταση ανάμεσά τους μικραίνει.

Κοιτάξτε προς τη δύση λίγη ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα: ένα κοσμικό τρίγωνο ανάμεσα στον Δία, τη Σελήνη και την Αφροδίτη σίγουρα αποσπά την προσοχή.

Η συνεύρεση κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Φεβρουαρίου, οπότε η Σελήνη πλησιάζει από τα αριστερά και σχηματίζει τρίγωνο με τους δύο πλανήτες. Το τρίο θα είναι αρκετά λαμπρό ώστε να διακρίνεται μέσα στα φώτα της πόλης, την ομίχλη, ακόμα και την ελαφριά συννεφιά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το φεγγάρι αποχωρεί από το τρίγωνο κινούμενο προς τα αριστερά. Το σόου, όμως δεν έχει τελειώσει; η σύγκλιση ανάμεσα στον Άρη και την Αφροδίτη συνεχίζεται μέχρι τις 13 Μαρτίου, οπότε οι δύο πλανήτες θα απέχουν μόνο τρεις μοίρες μεταξύ τους και θα σχηματίζουν έναν διπλό φάρο.

Στην πραγματικότητα, οι δύο πλανήτες θα απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα -φαίνονται όμως να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο καθώς κινούνται στο ίδιο επίπεδο με την τροχιά της Γης, το λεγόμενο επίπεδο της εκλειπτικής.

Στα μέσα Μαρτίου, τα σώματα θα φαίνονται να βρίσκονται τόσο κοντά ώστε ο παρατηρητής μπορεί να κρύψει και τα δύο μαζί τεντώνοντας ένα ή δύο δάχτυλο μπροστά στα μάτια του.

Σε αυτή τη φάση, εξηγεί ανακοίνωση της NASA, το ντουέτο των δύο πλανητών θα γίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό: το φως και των δύο σωμάτων θα πέφτει ταυτόχρονα στην ωχρά κηλίδα του ματιού, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που προσφέρει τη μέγιστη οπτική οξύτητα.

«Ό,τι βλέπει κανείς με την ωχρά κηλίδα, το βλέπει σε υψηλή ανάλυση» εξηγεί ο οπτομέτρης Δρ Στιούαρτ Χιρογιάσου.

Η ωχρά κηλίδα βλέπει μια περιοχή του ουρανού με διάμετρο μόλις πέντε μοιρών. Τις περισσότερες μέρες του Μαρτίου, η φαινόμενη απόσταση του Δία από την Αφροδίτη θα βρίσκεται εντός αυτού του ορίου, οπότε το ντουέτο γίνεται ιδιαίτερα σαγηνευτικό.


Πηγή: madata.gr, youtube.com