Δορυφόρο καθαρίστρια σχεδιάζει η Ελβετία

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι γύρω από τη Γη περιστρέφονται μόνο δορυφόροι αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εκτός από τους δορυφόρους όμως, σε τροχιά βρίσκονται και πολλές χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια.

Πρόκειται για κομμάτια μετάλλων που έχουν ξεμείνει από διάφορες αποστολές όπως επίσης και συντρίμια από συγκρούσεις ή καταστροφές δορυφόρων. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Τα διαστημικά αυτά σκουπίδια συχνά προσκρούουν σε δορυφόρους θέτοντας τους σε κίνδυνο. Εξίσου επικίνδυνα είναι και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ενώ λοιπόν άλλες χώρες προγραμματίζουν ταξίδια σε άλλους πλανήτες, η Ελβετία στοχεύει σε κάτι αν όχι πιο ταπεινό, σίγουρα πιο πρακτικό. Έναν δορυφόρο ο οποίος θα καθαρίζει τα σκουπίδια αυτά. Η λογική του είναι λίγο πρωτόγονη αλλά αποτελεσματική.

Ο δορυφόρος θα μαζεύει το σκουπίδι και στη συνέχεια θα μπαίνει μαζί του στην ατμόσφαιρα όπου θα καίγονται αμφότερα. Δηλαδή για κάθε σκουπίδι θα χρειάζεται και ένας δορυφόρος καθαρίστρια. Αν και αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος, για κάποια μεγάλα και πολύ επικίνδυνα διαστημικά απορρίμματα, σίγουρα αξίζει τον κόπο.


Πηγή: techit.gr