«Ουράνια χωριά» ενάντια στο τσουνάμι

«Ουράνια χωριά» οραματίστηκε ένας ιάπωνας αρχιτέκτονας, ο Keiichiro Sako, ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί μία καταστροφή όπως αυτή που προκάλεσε το τσουνάμι, που σάρωσε τις νοτιοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011.

Ο Keiichiro Sako προτείνει ένα σχέδιο για την Tōhoku, περιοχή που καταστράφηκε από το τσουνάμι, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία υπερυψωμένων περιοχών, οι οποίες θα συνδέονται με ένα οδικό δίκτυο, δημιουργώντας μία πόλη.

Οι υπερυψωμένες περιοχές δεν είναι παρά συμπαγείς κατασκευές που στην οροφή τους μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 500 κτίρια, αλλά και τις απαραίτητες υποδομές.

Τα «ουράνια χωριά» δεν είναι απλά και μόνο ένα όραμα του Keiichiro Sako. Ήδη, όπως αναφέρει το «NewScientist» ένας δήμος έχει εντάξει το «ουράνια χωριά» στο σχέδιο ανοικοδόμησης, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι.
Η παραγωγή ενέργειας στα «ουράνια χωριά» βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, ώστε μετά από ένα τσουνάμι, αντίστοιχο με αυτό του Μαρτίου του 2011, να μην υπάρχει πρόβλημα παροχής. Παράλληλα, το σχήμα της κατασκευής είναι ωοειδές και όχι παραλληλόγραμμο, καθώς οι επίπεδες επιφάνειες θα καταστρέφονταν από τη δύναμη του νερού.
Για την Tōhoku έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις. Μία από τις επικρατέστερες ήταν αυτή του διάσημου αρχιτέκτονα Toyo Ito, που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση των παραλιακών πόλεων σε υψηλότερα γεωγραφικά σημεία.

«Το να μεταφερθείς σε περιοχές μεγαλύτερου υψόμετρου σημαίνει μία τεράστια αλλαγή για τους κατοίκους μίας παραθαλάσσιας περιοχής, πολλοί εκ των οποίων βασίζονται στη θάλασσα και τα χωράφια τους για να επιβιώσουν», τονίζει ο Keiichiro Sako, του οποίου η πρόταση επιτρέπει στους κατοίκους να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή τους.

Οι επικριτές του Keiichiro Sako επισημαίνουν το υψηλό κόστος του σχεδίου των «ουράνιων χωριών». Εκτιμάται πως για κάθε «πύργο» χρειάζονται περίπου 20 δις γεν (περίπου 195 εκ. ευρώ) . Για τη μείωση του υψηλού κόστους προβλέπεται πως για την κατασκευή των «ουράνιων χωριών» στην Tōhoku θα χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία προέρχονται από τα ερείπια των κατεστραμμένων από το τσουνάμι περιοχών.


Πηγή: tvxs.gr