Πλανήτης από... βραστό νερό!

Έναν πλανήτη που αποτελείται κυρίως από... νερό και έχει ατμόσφαιρα γεμάτη υδρατμούς εντόπισαν αστρονόμοι μέσω του τηλεσκοπίου Χαμπλ. Ο εξωπλανήτης GJ 1214b, είναι μεγαλύτερος από τη Γη και μικρότερος από τον Δία.

Άλλα χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως εκεί υπάρχουν ουσίες και υλικά εντελώς "ξένα", σε σχέση με ό,τι υπάρχει στη Γη.

"Είναι εντελώς διαφορετικός από κάθε άλλο γνωστό πλανήτη" δήλωσε ο Ζάκαρι Μπέρτα από το Κέντρο Smithsonian της Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2009 μέσω τηλεσκοπίου. Γνωρίζουμε γι' αυτόν ότι γυρίζει γύρω από το άστρο του, έναν "κόκκινο νάνο", από το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασία του είναι κοντά στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Οι αστρονόμοι "είδαν" δύο σενάρια για τη σύστασή του. Το ένα έλεγε ότι ήταν φτιαγμένος κυρίως από νερό και το άλλο ότι καλύπτεται από ομίχλη.

Ωστόσο τώρα, ο κ. Μπέρτα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν μέσω του Hubble ότι πιο πιθανή είναι η εκδοχή του υγρού στοιχείου. Πηγή: nooz.gr