Υφάσματα γεμάτα… φως!

Μέχρι σήμερα όταν αναφερόμασταν σε υφάσματα χρησιμοποιούσαμε προσδιορισμούς που περιέγραφαν την υφή, την πλέξη, τα μοτίβα τους. Πλέον όμως, μπορούμε να περιγράφουμε και τη… φωτεινότητά τους!

Ο λόγος για τη γαλλική εταιρεία LumiGram η οποία ενσωμάτωσε οπτικές ίνες σε ύφασμα δημιουργώντας μια νέα γενιά υλικού, ικανού να μετατραπεί σε φωτεινές κουρτίνες, σκεπάσματα, μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα, ταπετσαρίες επίπλων ή ακόμα και σε ρούχα.

«Ατμοσφαιρικό» υλικό

Το φωτεινό ύφασμα για όσους φοβούνται το σκοτάδι, λειτουργεί με τη βοήθεια μπαταρίας ή αντάπτορα ρεύματος. Οι υπέρλεπτες οπτικές ίνες Luminex, όπως ονομάζονται, βρίσκονται ενσωματωμένες στην ύφανση και φωτίζονται από φωτοδιόδους (LED) που βρίσκονται στην άκρη του υφάσματος.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ύφασμα που λαμπυρίζει στο σκοτάδι μπορεί να πλυθεί κανονικά, αλλά δεν μπορεί να σιδερωθεί.

«Σε αντίθεση με άλλες πηγές φωτός - όπως π.χ. οι λάμπες φθορισμού - τα LED και οι οπτικές ίνες δημιουργούν έναν μυστηριώδη και εντυπωσιακό φωτισμό» εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η τιμή του υφάσματος του μέλλοντος, για την ώρα μοιάζει απαγορευτική: ενδεικτικά το «ρομαντικό» σκέπασμα του κρεβατιού στοιχίζει περί τα 400 ευρώ.

Η LumiGram έχει ήδη σχεδιάσει μια σειρά φουτουριστικών ρούχων, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που στο πλαίσιο των προωθητικών τους δραστηριοτήτων φλερτάρουν με την ιδέα ενός φωτεινού t-shirt.


Πηγή: tovima.gr