Γυναικείο προφυλακτικό που... διαλύεται

Ένα γυναικείο προφυλακτικό που προστατεύει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το οποίο… διαλύεται εντός του σώματος, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Με βάση μικρο-ίνες

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το προηγμένο αυτό προφυλακτικό το οποίο είναι φτιαγμένο από μικρο-ίνες «θωρακίζει» τις γυναίκες από τα… παρατράγουδα του σεξ χωρίς προφύλαξη εκλύοντας χημικά εντός του οργανισμού τους.

Οι μικρο-ίνες των αμερικανών ειδικών οι οποίες παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «PLoS One» δημιουργούνται μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται ηλεκτροκλώση (electrospinning). Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά χρήση ενός ηλεκτρικού πεδίου για την εκτόξευση ενός φορτισμένου υγρού – όπως το ηλεκτρικά φορτισμένο διάλυμα εκτοξεύεται στον αέρα δημιουργούνται λεπτές ίνες σε νανοκλίμακα.

Οι ειδικοί μπορούν να διαχειριστούν κατάλληλα τις ίνες αυτές ώστε να ελέγξουν την ισχύ, τη διαλυτότητα, ακόμη και τη γεωμετρία του εκάστοτε υλικού. Χάρη στην «προσαρμοστικότητά» τους οι νέες νανο-ίνες μπορούν να αποδειχθούν καλύτερες στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες όπως τα τζελ, οι ταμπλέτες ή τα χάπια. Με δεδομένο ότι στην όλη διαδικασία δεν εμπλέκεται η θερμότητα η μέθοδος φαίνεται επίσης να είναι κατάλληλη και για τη χορήγηση ευαίσθητων στη θερμότητα μορίων. Συγχρόνως οι νανο-ίνες μπορούν να ενσωματώνουν και μεγάλα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες ή τα αντισώματα, που είναι δύσκολο να χορηγηθούν με άλλες μεθόδους. Πηγή: tovima.gr