Έκρηξη ζωής στην Αρκτική πριν από 520 εκατομμύρια χρόνια άλλαξε τη Γη

Στην Αρκτική έχουν τις ρίζες τους οι σύγχρονες μορφές ζωής αλλά και τα οικοσυστήματα που απλώνονται σήμερα στη Γη. Σε μία περιοχή που βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο ανακαλύφθηκαν απολιθώματα που καταδεικνύουν ότι πριν από περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια μία σειρά από βιολογικούς, γεωχημικούς και γεωλογικούς παράγοντες οδήγησαν στη λεγόμενη έκρηξη ζωής κατά την περίοδο του Καμβρίου.

Εκείνη την εποχή, όπως τονίζει μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science» από ειδικούς των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ντάρχαμ, σημειώθηκαν καθοριστικές ανακατατάξεις μεγάλης σπουδαιότητας που προετοίμασαν την εμφάνιση της εντυπωσιακής βιοποικιλότητας που υπάρχει στη Γη.

Ο καθηγητής στην Οξφόρδη Πολ Σμιθ λέει ότι ασχέτως με το ποια ήταν η αιτία του φαινομένου, η ραγδαία εξελικτική διαδικασία που έλαβε χώρα τότε οδήγησε στην εμφάνιση των σπονδυλωτών.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα που εμφανίστηκαν κατά το πρώιμο Κάμβριο ήταν ο Anomalocaris που είχε μήκος ένα μέτρο, ζούσε στη θάλασσα, και το στόμα του αποτελούνταν από 32 επάλληλες πλάκες ικανές να θρυμματίζουν το θήραμά του.

Θεωρείται πρόγονος των σημερινών αρθροπόδων όπως τα καβούρια και οι αστακοί ενώ εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν ζώα με σκελετούς που ήταν οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών ψαριών, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών.

«Εκείνη η αρχέγονη περίοδος συγκεντρώνει το ερευνητικό ενδιαφέρον επειδή παρουσιάζεται ξαφνικά μεγάλη ποικιλία στο ζωικό βασίλειο και τότε εμφανίζονται σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες ζώων που γνωρίζουμε σήμερα». Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα βρίσκεται στη Βόρεια Γροιλανδία. Πηγή: tanea.gr