Πλανήτη που περιφέρεται «αδέσποτος» στο Σύμπαν είδαν αστρονόμοι για πρώτη φορά

Τον πρώτο εξωπλανήτη που περιφέρεται ολομόναχος στο Σύμπαν σε απόσταση 80 ετών φωτός από τη Γη, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων. Η ανακάλυψη έγινε από τη Χαβάη με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Pan-STARRS στο όρος Χαλεακάκα. Ο πλανήτης που ονομάστηκε PSO J318.5--22 είναι ένας νεαρής ηλικίας γίγαντας αερίων.

Μοιάζει με τον δικό μας Δία αλλά είναι έξι φορές μικρότερος. Η δε ηλικία του είναι μόλις 12 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι, ο νεαρός πλανήτης δεν περιφέρεται γύρω από κάποιον ήλιο αλλά κινείται ολομόναχος στο Σύμπαν.

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά ένα αντικείμενο τόσο μεγάλο να "πλέει" μόνο του στο διάστημα. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που εντοπίζονται γύρω από νεαρής ηλικίας ήλιους», ανέφερε ο επικεφαλής των αστρονόμων, Μάικλ Λίου, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάη.

«Ανέκαθεν αναρωτιόμασταν αν υπάρχουν τέτοιοι πλανήτες και πως μπορεί να είναι και τώρα έχουμε μπροστά μας την απάντηση».

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες εξωπλανήτες με έμμεση παρατήρηση επειδή το φως που ανακλούν και που υποδηλώνει την παρουσία τους επισκιάζεται από εκείνο των ήλιων γύρω από τους οποίους βρίσκονται καθώς είναι ισχυρότερο.

Ο μοναχικός εξωπλανήτης είναι ένας από τους ελάχιστους που εντοπίστηκαν με άμεση παρατήρηση και το γεγονός αυτό δίνει στους ειδικούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τον μελετήσουν χωρίς τις «παρεμβολές» του μητρικού του άστρου. Κατά τον τρόπο αυτό ευελπιστούν να κατανοήσουν επαρκέστερα τις εσωτερικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα γίγαντα αερίων, αμέσως μόλις μετά τη γέννησή του. Πηγή: tanea.gr