Επιστήμονες «χαρτογράφησαν» για πρώτη φορά τα σύννεφα εξωπλανήτη

Αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τις νεφώσεις πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα τηλεσκόπια της NASA «Kepler» και «Spitzer». Ο πλανήτης ονομάζεται Kepler-7b και παρουσιάζει πυκνές νεφώσεις στα δυτικά και «καθαρό ουρανό» στα ανατολικά.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Brice-Olivier Demory από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέφερε ότι «παρακολουθώντας τον εξωπλανήτη με τα τηλεσκόπια Kepler και Spitzer για περισσότερα από τρία χρόνια, η ομάδα του κατάφερε να παράγει έναν χάρτη πολύ χαμηλής ανάλυσης».

Όπως τόνισε, οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν στον πλανήτη ωκεανούς και ηπείρους, ωστόσο εντόπισαν σύννεφα.

Οι παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Kepler κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ενός χάρτη του πλανήτη, ο οποίος παρουσίαζε μια έντονη λάμψη στο δυτικό ημισφαίριο.

Ωστόσο τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να εξακριβωθεί αν η λάμψη προερχόταν από σύννεφα ή θερμότητα.

Την απάντηση έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer,το οποίο μέτρησε την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη Kepler-7b και την εκτίμησε μεταξύ 1,500 και 1,800 βαθμών Φαρενάιτ.

Η θερμοκρασία αυτή θεωρείται σχετικά χαμηλή για έναν πλανήτη που περιστρέφεται σε τόσο μικρή απόσταση από το άστρο του αλλά και εξαιρετικά χαμηλή για να αποτελεί την πηγή του φωτός που παρατήρησε το τηλεσκόπιο Kepler στον εξωπλανήτη.

Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φως προέρχεται από το άστρο του εξωπλανήτη και «αναπηδά» ανάμεσα στις κορυφές των νεφώσεων στο δυτικό του ημισφαίριο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Πηγή: econews.gr