Ένας στους πέντε πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι πλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το άστρο τους δεν είναι τελικά τόσο σπάνιοι.

Αστρονόμοι από το πανεπιστήμιο Berkeley και το πανεπιστήμιο της Χαβάη, ανέλυσαν τα δεδομένα από τιςπαρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, το οποίο είχε ως στόχο την ανακάλυψη πλανητών εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος. Το Kepler, από το 2009 έως το 2013 φωτογράφισε πολλαπλές φορές 150.000 διαφορετικά άστρα, ένα κάθε τριάντα λεπτά,ανακαλύπτοντας περισσότερα από 3.000 υποψήφια πλανητικά συστήματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων το 22 τοις εκατό των πλανητών που φιλοξενούνται γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο, έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με τη Γη (μία με δύο φορές τη διάμετρό της δηλαδή) ενώ βρίσκονται και σε σωστή απόσταση γύρω από το άστρο τους ώστε το νερό να βρίσκεται σε υγρή μορφή, ένα στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους ζωής.

Εάν το ποσοστό αυτό αληθεύει, η στατιστική προστάζει πως το πιο κοντινό άστρο στη Γη το οποίο θα έπρεπε να φιλοξενεί έναν τέτοιο πλανήτη απέχει μόλις 12 έτη φωτός από εμάς και είναι ορατό με γυμνό μάτι. Το συγκεκριμένο στοιχείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για το σχεδιασμό της επόμενης διαστημικής αποστολής που θα ανιχνεύει εξωπλανήτες.