Titan Arm: Βιονικό μπράτσο για «ηράκλεια δύναμη»

Έναν εξωτερικό δικέφαλο βραχιόνιο μυ, ο οποίος δίνει στον χρήστη του «ηράκλεια δύναμη» ανέπτυξε μια ομάδα φοιτητών μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η εν λόγω συσκευή, με το εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία όνομα «Titan Arm», αποτελεί το πνευματικό τέκνο τεσσάρων φοιτητών, οι οποίοι κατά το τελευταίο τους έτος κατασκεύασαν έναν εξωσκελετό για το πάνω μέρος του σώματος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φυσιοθεραπεία, όσο και για βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNN, η συγκεκριμένη εφεύρεση είχε ως αποτέλεσμα οι δημιουργοί της να κερδίσουν 10.000 δολάρια στο Cornell Cup for Innovation, και να βρεθούν στη λίστα των φιναλίστ του 2013 Dyson award.

Το «Χέρι του Τιτάνα» τοποθετείται απευθείας πάνω στο χέρι του χρήστη και τον βοηθά να σηκώνει αντικείμενα που κανονικά δεν θα είχε τη δυνατότητα να σηκώσει. Οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην επανένταξη ανθρώπων με σωματικά προβλήματα, τόσο λόγω τραυματισμών όσο και υπάρχουσες μυοσκελετικές διαταραχές. Ωστόσο, επισημαίνουν παράλληλα ότι θα μπορεί επίσης να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και σε άτομα που επιδίδονται σε εργασίες οι οποίες απαιτούν μυϊκή δύναμη, λόγω της ανάγκης να σηκώνουν βαριά αντικείμενα. Πηγή: naftemporiki.gr