Μπαίνετε σε ένα μπαρ και σε ένα τραπέζι βλέπετε κάποιον που κάτι σας θυμίζει. Ψιθυριστά στο bluetooth μικρόφωνο σας λέτε τη λέξη “Αναζήτηση” και μετά από μερικά δευτερόλεπτα μόλις ένα εκατοστό μπροστά από τα μάτια σας προβάλλονται οι πιο σημαντικές πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο άτομο, όπως αυτές είναι καταχωρισμένες στα κοινωνικά δίκτυα που συμμετέχει...
Η σκηνή θυμίζει λίγο “Εξολοθρευτή”, αλλά πρόκειται για μια δυνατότητα που σχετικά σύντομα θα μπορούμε να έχουμε όλοι.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington στις Η.Π.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φιλανδία έκαναν τις πρώτες δοκιμές φακών επαφής που περιέχουν σε αυτήν την πρώτη φάση μόνο ένα pixel.
Στους φακούς είναι ενσωματωμένη μια κεραία διαστάσεων νάνο, η οποία συλλέγει ασύρματα ενέργεια και πληροφορίες από μια εξωτερική πηγή. Η ενέργεια στη συνέχεια μεταφέρεται σε έναν επεξεργαστή, επίσης ενσωματωμένο στο φακό.
Ο συνδυασμός ενός τέτοιου φακού με ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, όπως για παράδειγμα το Faced.me, κάνει εφικτή την οπτική αναγνώριση ενός ατόμου, ενώ στη συνέχεια είναι εύκολη η αναζήτηση των δεδομένων που αυτό έχει καταχωρίσει στα κοινωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του Faced.me, το λογισμικό τους αναγνωρίζει πρόσωπα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Προσωρινά, η εταιρεία έχει περιορίσει την αναγνώριση σε άτομα που έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στο Faced.me.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές λένε ότι αυτός είναι ένας περιορισμός που οι ίδιοι έχουν θέσει, καθώς το λογισμικό είναι έτοιμο να διευρύνει την αναζήτηση του σε οποιοδήποτε άτομο έχει ένα λογαριασμό στο Facebook ή κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο.
Πηγή: nooz.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...