Ο άνθρωπος έχει σχεδόν 99% κοινό DNA με τους «φιλειρηνιστές» Μπονόμπο

Ένας ακόμα στενός συγγενής του ανθρώπου είναι ο μεγάλος πίθηκος μπονόμπο, όπως προέκυψε από την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του. Ο Μπονόμπο είναι ο τελευταίος μεγάλος πίθηκος, του οποίου αποκαλύπτονται τα γενετικά μυστικά.

Οι επιστήμονες είχαν αποκωδικοποιήσει νωρίτερα τα γενετικά μυστικά του χιμπατζή, του ουρακοτάγκου και του γορίλα. Όπως προέκυψε από την ανάγνωση του γονιδιώματός του, ο μπονόμπο έχει κοινό γενετικό κώδικα με τον άνθρωπο κατά 98,7%.

Ο Kay Prüfer, ερευνητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και ένας από τους επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η οποία δημοσίευσε τη μελέτη τους στο περιοδικό Nature, ανέφερε πως μπονόμπο και χιμπταζής έχουν κοινό γονιδίωμα κατά 99,6%.

«Οι άνθρωποι είναι σαν ένα μωσαϊκό των γονιδιωμάτων του χιμπατζή και του μπονόμπο», πρόσθεσε. Τα δύο είδη μεγάλων πιθήκων έχουν μία σημαντική διαφορά στη συμπεριφορά. Ο μπονόμπο αναγνωρίζεται ως ο «φιλειρηνιστής» ενώ ο χιμπατζής ο «επιθετικός».

Σημειώνοντας τις διαφορές στη συμπεριφορά των δύο πιθήκων, ο Brian Hare του Πανεπιστημίου Duke τονίζει πως οι μπονόμπο κάνουν έρωτα και όχι πόλεμο, οι χιμπατζήδες σκοτώνουν και πολεμούν. Οι μπονόμπο μοιράζονται την τροφή τους με τους ξένους, οι χιμπατζήδες ποτέ. Οι μπονόμπο μένουν κοντά στις μητέρες τους για αρκετό χρόνο όπως οι άνθρωποι. Οι χιμπατζήδες έχουν όμως την τάση να χρησιμοποιούν εργαλεία καλύτερα και έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους, όπως οι άνθρωποι».

«Είναι το γονιδίωμα των Μπνόμπο το μυστικό της ειρήνης;» διερωτάται ο Brian Hare, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, και σημειώνει πως «οι μπονόμπο έχουν εξελιχθεί με έναν τρόπο, που δεν κατάφεραν οι άνθρωποι. Δεν έχουν την σκοτεινή πλευρά που έχουμε εμείς».

«Αν μελετούσαμε μόνο τους χιμπατζήδες θα είχαμε μία στρεβλή εικόνα για την ανθρώπινη εξέλιξη», πρόσθεσε.

Οι Μπονόμπο και οι χιμπατζήδες έχουν κοινό πρόγονο και ζουν πολύ κοντά στην Κεντρική Αφρική, αλλά οι πληθυσμοί τους χωρίζονται από τον μεγάλο ποταμό Κονγκό, η δημιουργία του οποίου πριν από περίπου δύο εκατ. χρόνια πιστεύεται ότι οδήγησε στην εξελικτική απόκλιση των δύο ειδών, σε μία εποχή όταν ήδη οι «όρθιοι» πρόγονοι του ανθρώπου (Homo erectus) είχαν αρχίσει να τριγυρνούν στην αφρικανική σαβάνα.

Σήμερα οι μπονόμπο υπάρχουν μόνο στη Δημοκρατία του Κονγκό, νότια του ομώνυμου ποταμού, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν οποιαδήποτε γενετική επιμειξία με τους χιμπατζήδες μετά τον διαχωρισμό τους. Πηγή: tvxs.gr