Γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ο Sequoia στα 16 petaflops

Κάθε έξι περίπου μήνες όλοι οι υπερυπολογιστές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε “ειδικό” διαγωνισμό έτσι ώστε να ανακηρυχθούν ως οι πιο γρήγοροι του κόσμου. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Sequia να κατακτήσει τον τίτλο του γρηγορότερου supercomputer, με επεξεργαστική ισχύ 16.32 petaflops, ή διαφορετικά 16 χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Είναι διαμοιρασμένος σε 96 "ράφια" (racks), 98.304 υπολογιστικούς κόμβους, διαθέτει 1.6 εκατομμύρια πυρήνες, 1.6 petabytes μνήμης RAM σε 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Το προηγούμενο ρεκόρ επιδόσεων κατείχε ο Ιαπωνικός K computer στα 10.51 petaflops, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί ως ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής για δύο συνεχόμενες φορές.

Ο Sequia τρέχει το λειτουργικό σύστημα Compute Node Linux, έχει κατασκευαστεί από την IBM και χρησιμοποιείται στο ερευνητικό κέντρο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), και είναι το πρώτο αμερικανικό σύστημα που έρχεται πρώτο σε επιδόσεις από το 2009. Για να επιτύχει τα 16 petaflops έτρεχε το δοκιμαστικό τεστ επιδόσεων Linpack επί 23 συνεχόμενες ώρες απροβλημάτιστης λειτουργίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έτρεχε στο 81% των ονομαστικών επιδόσεών του που φτάνουν τα 20 petaflops. Αν και γρηγορότερος από τον K computer, ο Sequia είναι λιγότερο ενεργοβόρος από αυτόν με 7.890 kilowatts, σε αντίθεση με τα 12.659 kilowatts του πρώτου.

Η χρήση του Sequia επικεντρώνεται στη μελέτη προγραμμάτων για την επέκταση της ζωής των πυρηνικών όπλων. Κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστιο αριθμό ταυτόχρονων υπολογισμών, οι οποίοι έχουν ανατεθεί σε αυτόν.

Όσον αφορά τις εταιρείες κατασκευάζουν υπερυπολογιστές, μέχρι στιγμής η IBM έρχεται πρώτη στη λίστα των 500 με 213 συστήματα, ενώ ακολουθεί η HP με 138 συστήματα. Περίπου το 80% των supercomputers τρέχουν επεξεργαστές της Intel, 63 υποστηρίζονται από AMD Operton και 58 συστήματα χρησιμοποιούν επεξεργαστές IBM Power. Πηγή: insomnia.gr