Εντοπίστηκαν δύο πλανήτες με τροχιές που σχεδόν συμπίπτουν

Δύο πλανήτες, των οποίων οι τροχιές γύρω από το άστρο τους σχεδόν συμπίπτουν, ανακάλυψαν ερευνητική ομάδα που αποτελείται από αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Χάρβαρντ.

Όπως αναφέρεται στο Daily Galaxy, ο ένας πλανήτης είναι μία μεγαλύτερη εκδοχή της Γης, ενώ ο άλλος είναι ένας γίγαντας αερίου, όπως ο Ποσειδώνας. Στο πλησιέστερο σημείο οι δύο πλανήτες απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 εκ. χλμ, μόλις πέντε φορές η απόσταση Γης και Σελήνης και περίπου 20 φορές πιο κοντά από οποιαδήποτε πλανητική απόσταση στο ηλιακό μας σύστημα.

«Είναι η πιο κοντινή απόσταση που έχει ανακαλυφθεί ποτέ» δήλωσε Eric Agol, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Οι δύο πλανήτες που εντοπίστηκαν μέσω του διαστημικού τηλεσκόπιου Kepler, κινούνται γύρω από το Kepler 36, ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 ετών φωτός στον αστερισμό του Κύκνου.

Ο Kepler 36-b είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μάζα 4.5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Ο Kepler 36-c έχει διπλάσια μάζα από τον κοσμικό παρτενέρ του με τον οποίο κάθε 97 μέρες βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο μεταξύ τους. Η απόσταση τους εκείνη τη στιγμή είναι περίπου δύο εκατομμύρια χλμ.

Αυτό το νέο πλανητικό σύστημα περιέχει μόνο αυτούς τους δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που μοιάζει στον ήλιο μας, αλλά είναι παλαιότερο κατά αρκετά δισεκατομμύρια έτη.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως η οργάνωση των ηλιακών συστημάτων ταυτίζεται με του δικού μας, δηλαδή οι βραχώδεις πλανήτες δημιουργούνται κοντά και σε μέση απόσταση από το άστρο, ενώ οι πλανήτες βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις. Πηγή: tvxs.gr