Χάκερ του εγκεφάλου ετοιμάζονται να μετατρέψουν τη σκέψη σε λόγο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας της συσκευής ibrain, που έχει τοποθετηθεί στο κεφάλι του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ. Το «ηλεκτρονικό καπέλο» επιτρέπει στον ανάπηρο επιστήμονα με τη σκέψη του μόνο, να κινεί τα πόδια και τα χέρια του.

Τη στιγμή όμως που οι ειδικοί κάνουν ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά και αρχίζουν τις προσπάθειες για να αναπαράγουν λόγο από εγκεφαλικά κύματα, κάποιοι άλλοι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για μια νέα τεχνολογία που θα επιτυγχάνει «κλοπή της σκέψης».

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του ibrain θα παρουσιάσουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και εάν δεν υπάρξει κάποιο «πρόβλημα της τελευταίας στιγμής» στην παρουσίαση που θα γίνει στο Κέμπριτζ, θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο Χόκινγκ για να κάνει την επίδειξη του συστήματος. Το μηχάνημα χρησιμοποιεί μόνο ένα κανάλι για να καταγράψει τα κύματα των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου και τα κύματα μεταβάλλονται ανάλογα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, δηλαδή τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φίλιπ Λόου και ο Χόκινγκ αναμένεται να δείξουν πώς η σκέψη μετατρέπεται σε μαγνητικό κύμα και πώς αυτό με τη σειρά του βοηθά να κινηθούν, με κάποια μηχανήματα, τα χέρια και τα πόδια του Χόκινγκ.

«Εχουμε αναπτύξει τεχνολογία που θα επιτρέψει για πρώτη φορά πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο», αναφέρει ο Φίλιπ Λόου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το σύστημα εξελίσσεται τόσο θα βελτιώνεται και το επίπεδο της «μετάφρασης» των εγκεφαλικών κυμάτων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, εκτιμούν πως «σύντομα θα καταφέρουν να διαβάσουν το μυαλό ενός ανθρώπου». Πηγή: tanea.gr