Εμβόλιο για το Αλτσχάιμερ

Ένα εμβόλιο εναντίον της νόσου του Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν σουηδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Το εμβόλιο ονομάζεται CAD10 και καθοδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να παραγάγει αντισώματα ενάντια στο β-αμυλοειδές, την πρωτεϊνη η οποία δημιουργεί συσσωματώματα στα εγκεφαλικά κύτταρά τους. Όπως αναφέρεται στο άρθρο των σουηδών επιστημόνων στην επιθεώρηση «Lancet Neurology», το εμβόλιο προορίζεται για ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου, της οποίας την ανάπτυξη καθυστερεί για πέντε χρόνια.

Τα παραπάνω προέκυψαν από κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 50 και 80 ετών. Κατά τη διάρκειά τους οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η χορήγηση του εμβολίου οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων στο 74% των ασθενών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το β-αμυλοειδές αρχίζει να συγκεντρώνεται στους εγκεφάλους των ασθενών πολύ πριν εκδηλωθεί η νόσος, πράγμα που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική εφόσον χορηγηθεί σε πρώιμα στάδιά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μια από τις ταχύτερα εξαπλούμενες επιδημίες παγκοσμίως: αφορά ένα στα 14 άτομα άνω των 65 ετών, ενώ στην ηλικία των 80 ετών αφορά ένα στα 6. Όπως προκύπτει από στατιστικές αναλύσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, μια πενταετής καθυστέρηση στην ανάπτυξη της νόσου μπορεί ακόμη και να μειώσει στο μισό τις περιπτώσεις της. Πηγή: tovima.gr