Γιατί ανατριχιάζουμε;

Η ανατριχίλα είναι ένα παροδικό φαινόμενο στην επιφάνεια του δέρματος που προκαλείται όταν συστέλλονται οι μύες στις ρίζες των τριχών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τρίχες να ανασηκώνονται και να προκαλούν αυτή τη χαρακτηριστική όψη. Είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει απομείνει από την εποχή που ο άνθρωπος είχε περισσότερες τρίχες στο σώμα του.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αν παρατηρήσουμε τα ζώα μπορεί να συμβεί λόγω του κρύου ή του φόβου. Μπορεί να προκληθεί από το κρύο γιατί οι ανασηκωμένες τρίχες μπορούν να παγιδεύσουν αέρα και έτσι να δημιουργήσουν ένα στρώμα μόνωσης από το κρύο. Στην περίπτωση που δημιουργούνται λόγω φόβου είναι γιατί τα ζώα με τις ανασηκωμένες τρίχες φαίνονται μεγαλύτερα και πιο απειλητικά προς τους εχθρούς τους.

Έχει άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα και συνήθως παρατηρείται στα χέρια και τα πόδια. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που εμφανίζεται στο πρόσωπο, το κεφάλι αλλά και το στήθος. Μπορεί να σχετίζεται και με ορισμένες ιατρικές παθήσεις αλλά συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πηγή: endiaferonta.com