50 χρόνια από την πρώτη δορυφορική τηλεοπτική μετάδοση!

Στις 14 του Ιουλίου πριν από 50 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, χάριν στον πρώτο δορυφόρο Telstar που έθεσε σε τροχιά δύο ημέρες νωρίτερα η NASA (10 Ιουλίου 1962), εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα εποχή στην επικοινωνία!

Το τηλεοπτικό σήμα ταξίδεψε από το Maine (Andover Earth Station) στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι το Pleumeur-Bodou Telecom Center στη Βρετάνη της Γαλλίας, και οι πρώτες εικόνες που αντίκρυσαν οι Γάλλοι ήταν ο χαμογελαστός Πρόεδρος John F. Kennedy, ενώ οι Αμερικανοί είδαν τον Yves Montand και clips από αθλητικά events.

Ο Telstar 1 ήταν υπεύθυνος και για τις πρώτες δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά μη φανταστείτε ότι η απόδοση είχε κάποια σχέση με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Για την ακρίβεια, ο Telstar 1 βρισκόταν σε χαμηλή τροχιά και μπορούσε να μείνει σε αυτήν μόνο για 2.5 ώρες την ημέρα, ενώ η αποστολή υπερατλαντικών σημάτων μπορούσε να γίνει μόλις για 20 λεπτά.

Ακόμη, η λειτουργία του κράτησε μόλις 18 μήνες, καθώς ένα πρόβλημα στα ηλεκτρονικά οδήγησε στην κατάρρευση του το Νοέμβριο του 1962, αλλά αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για να αλλάξει ο κόσμος για πάντα. Σκεφτείτε αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα…

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα Telstar50.org.
Πηγή: endiaferonta.com